ANNONS

Amanda och Lukas från Herrängens skola i uppfinnartävling

Amanda Rosén och Lukas Åkerblom på Herrängens skola nominerade i uppfinningstävling.
Amanda Rosén och Lukas Åkerblom med sina uppfinningsskisser.
Hundratals barn skickade in sina idéer på uppfinningar – men bara tre bidrag nominerades. Två av uppfinnarna går i 3C på Herrängens skola.
På söndag avgörs vem som vinner.
– Ja, det är pirrigt, säger Amanda Rosén och Lukas Åkerblom.
ANNONS

Michael Wiander har skrivit böckerna om Dexter Olsson. Hans morfar är uppfinnare och kämpar mot den onde Evan Kostroff som vill stjäla uppfinningarna och förinta världen. I våras utlyste han en tävling för barn från sex år. Tävlingen gick ut på att komma på en uppfinning som passar in i Dexter Olssons värld. Vinnaruppfinningen ska sedan vara med i nästa bok om Dexter Olsson.

Synlighetsglasögon och slimepistol ska stoppa Kostroff

Klass 3C på Herrängens skola hade haft högläsning av första boken. Sedan fick eleverna i uppgift av läraren Elinor Garke att komma på en uppfinning.

– När Elinor sa det så kom jag direkt på i mitt huvud vad jag skulle göra, säger Amanda Rosén, som är en av de nominerade.

Hon har uppfunnit synlighetsglasögon.

– Om man har på sig dem kan man se folk som är osynliga. Dexters morfar har gjort ett osynlighetsbälte som Kostroff vill ha. Med de här glasögonen kan man se om Kostroff eller hans armé svarthattarna är osynliga.

Klasskompisen Lukas Åkerblom är också nominerad. Han har kommit på slimepistolen.

– Jag hade många idéer, alla möjliga. En spionrobot, en radiostyrd bil… Jag kastade fem idéer. En dödlig pistol skulle inte låta så trevligt, så då kom jag på slimepistolen.

Tanken är att Dexter ska kunna skjuta slime på Kostroff, så att han fastnar i slimet.

Priset delas ut på söndag

Lukas Åkerblom och Amanda Rosén tävlar mot två bröder i Kullavik som kommit på en avkodningsmanick.

ANNONS

– Hela Sverige var med i tävlingen, och så blev det två som nominerades från samma klass. Det är kul, säger Amanda Rosén.

Vinnaren avslöjas under en prisceremoni på söndag.

– Hela klassen är inbjuden till prisutdelningen, säger Lukas Åkerblom.

Förutom att uppfinningen får vara med i nästa bok får vinnaren även diplom och en signerad bok. Och det är en spännande väntan på att få reda på vem som vinner.

– Ja, det är pirrigt, säger Amanda Rosén och Lukas Åkerblom.