ANNONS

Amanda Mair: ”Peppad över att spela med grymma tjejer”

"Jag har länge bara arbetat med män och blev sugen på att starta ett band och kände mig bara så peppad över att få spela med grymma tjejer" säger Amanda Mair.
"Jag har länge bara arbetat med män och blev sugen på att starta ett band och kände mig bara så peppad över att få spela med grymma tjejer" säger Amanda Mair.
Lidingötjejen Amanda Mair är aktuell igen. Tillsammans med tre tjejer skapar hon musik som lyfter fram orättvisor och uppmuntrar till jämställdhet.
ANNONS

Vo PAM startades för två år sedan som en kollektiv av kvinnliga artister och utvecklades senare till ett band. Med i bandet finns Lidingötjejen Amanda Mair, tillsammans med bandmedlemmarna Fanny Heikman, Pernilla Söderblom och Kerstin Ljungström.

– Vi vill lyfta upp jämställdhetsfrågan och även få människor uppmärksamma på de orättvisor som finns i samhället. Texterna lyfter fram orättvisor samtidigt som vi lägger fokus på jämställdhetsfrågan och andra typer av diskriminering, säger Amanda Mair.

I slutet av 2015 släpptes debutsingeln Background Noise i samband med att bandet medverkade i Musikhjälpen. Och den fjärde mars 2016 släpptes deras första EP. Då hölls även en releasefest på Obaren i Stockholm.

Bandmedlemmarna Pernilla Söderblom och Amanda Mair menar att i en mansdominerad bransch som musikbranschen är det speciellt kul att få skapa musik tillsammans med duktiga tjejer.

– Jag har länge bara arbetat med män och blev sugen på att starta ett band och kände mig bara så peppad över att få spela med grymma tjejer, säger Amanda Mair.

Även deras enda singel på svenska, ”De Fina Rummen”, handlar just om systerskap.

– Den är en hyllning till olika människor som vi ser upp till som kämpar för en mer jämställd värld. Det är många som säger att de uppskattar just den låten för att den är så talande för hur vi som kvinnor kan lyfta varandra, säger Pernilla Söderblom.

Efter ett hektiskt år med spelningar på bland annat Peace & Love och Putte i Parken, är de fyra tjejerna i Vo PAM nu redo att ta sig an en ny sommar med fler spelningar och skapa ny musik.

Hur skulle ni beskriva er musik?

ANNONS

– Den är lite Lykke Li inspirerad. Vi ville göra pop och vi har nog hamnat åt det lite kommersiella hållet. Och det är bara kul då vi vill att alla ska kunna ta del av vår musik. Det känns helt fantastiskt att andra människor tycker att det vi gör är bra och att vi tar upp viktiga ämnen, säger Pernilla Söderblom.

Namnet Vo PAM kommer från att tjejerna diggar namnet PAM som smeknamn för Pamela.

– PAM låter också pampigt vilket rimmar med vår musik. Men det namnet fanns redan så då passade vi på att skapa ett eget, Vo PAM. Det betyder alltså inget. Men klingar väl med vår musik, säger Pernilla Söderblom.

I sommar väntas flera spelningar för bandet och Amanda Mair avslöjar att hon med sitt soloprojekt även kommer att både släppa en egen singel och uppträda på 181 festival på Lidingö den 11 juni.

– Förutom det så kommer vi att fortsätta jobba på nästa singel för Vo PAM, som vi kommer att släppa till hösten, säger Amanda Mair.

Pernilla Söderblom och Amanda Mair har även blivit uttagna för att vara delaktiga i Stockholms läns landstings projekt kultur i vården för 2016-2017. Tjejerna ska då åka runt till olika mottagningar i Stockholm och spela både egen och annan populär musik.

– Vi ser fram emot att få en unik upplevelse och kunna få framföra vår musik för en helt annan publik. Det kommer att bli väldigt spännande, säger Amanda Mair.

ANNONS
Mitt i:s nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev!

Få de bästa lokala nyheterna från Mitt i Lidingö direkt i din inkorg.

Här kan du anmäla dig till fler nyhetsbrev.

Något gick fel. Vänligen prova igen!

Tack! Vi har skickat en bekräftelse till din inkorg.