ANNONS

Irans ambassad kritisk mot planerade bostäder

Villa Karlshäll i Västra Yttringe, Lidingö.
Fyra lägenheter planeras att byggas i Villa Karlshäll.
Irans ambassad har lämnat in ett klagomål om de planerade lägenheterna i Villa Karlshäll.
ANNONS

Irans ambassad har genom Utrikesdepartementet lämnat in ett klagomål på de planerade lägenheterna i Villa Karlshäll. Mitt i har tidigare berättat att kommunen planerar att bygga fyra lägenheter som ska bli hem åt nyanlända eller personer med sociala eller medicinska behov.

Oro för demonstrationer

Irans ambassad ligger på Elfsviksvägen, i närheten av Villa Karlshäll och nu har ambassaden opponerat sig mot vilka som kan komma att bo i lägenheterna. I sitt brev till Lidingö stad uttrycker ambassaden sin oro för att ”flyktingfamiljer, återanpassade kriminella och drogmissbrukare och andra med sociala och medicinska behov” ska bo i lägenheterna.

Ambassaden är också orolig för att det skulle bli lättare för flyktingar att demonstrera utanför ambassaden, om de bor i närheten.

Grannar oroliga för våldsdömda

Även grannar i närheten har skickat in klagomål till kommunen. Bland annat har en namninsamling gjorts, där runt 260 personer ska ha skrivit under för att förhindra att Villa Karlshäll används till bostäder till ”tungt belastade kriminella”. Under onsdagen lämnades den till kommunstyrelsens ordförande. Dessutom skriver några grannar i ett brev till kommunen att de vill att kommunen garanterar att ingen som är dömd för sexual- eller våldsbrott ska erbjudas boende i Villa Karlshäll.

Rune Sirvell (M) är ordförande i miljö- och stadsbyggnadsnämnden, men han vill inte kommentera kritiken.

– Jag har inga synpunkter på detta.

”Det är fyra lägenheter vi pratar om, inte 44”

Kommunstyrelsens ordförande Anna Rheyneuclaudes Kihlman (M) säger att hon inte bör uttala sig i bygglovsärenden men säger att hon svarar på Lidingöbornas frågor när de hör av sig.

– Staden är ålagda att se till att det finns lägenheter för personer med sociala och medicinska behov och nyanlända. De här boendena finns över hela ön. Och det är fyra lägenheter vi pratar om, inte 44.

Staden ska ge bostäder till de som behöver det mest

Det handlar inte heller om att det bara skulle vara tidigare kriminella som ska bo där.

ANNONS

– Det kan vara alltifrån att man har skilt sig eller drabbats på andra sätt.

– Det är ett fattigdomsbevis om man inte ska kunna få fram bostäder till de som behöver det allra mest. Lidingö stad ska finnas med som en trygg hand hela vägen, säger Anna Rheyneuclaudes Kihlman.

 

LÄS MER: