ANNONS

Ambassadörsfruar höll quiz med Lidingöelever

Ambassadörer, Christinaskolan, Lidingö
Ambassadörsfrun Irina Tatarintseva från Ryssland och Frida Sahlbrand, elev på skolan.
Visste du att Armenien har schack som ett obligatoriskt skolämne? Eller att du kan åka skidor på sand i Egypten?
Ambassadörer från femton länder i världen besökte Christinaskolan och berättade om sina länder.
– Det var en ära för skolan att får hit dem och få en inblick i vad en ambassadör gör, sade eleven Frida Sahlbrand.
ANNONS

Mellan-  och högstadieeleverna på Christinaskolan fick testa sina kunskaper om andra länder när fjorton kvinnor och en man från femton länder från hela världen genomförde en quiz med eleverna.

Quizet gick ut på att gissa varifrån personen kom när de berättade litet om sitt hemland utan att berätta vad landet hette. Gemensamt för besökarna var att de alla är gifta med en ambassadör.

Hemlagad mat från alla länder

– Det var en ära för skolan att får hit dem och få en inblick i vad en ambassadör gör, sade eleven Frida Sahlbrand som var konferencier under evenemanget.

Ambassadörsmakarna kom från Argentina, Armenien, Botswana, Tjeckien, Egypten, Indonesien, Moldavien, Nigeria, Pakistan, Ryssland, Spanien, Schweiz, Thailand, Tunisien och Turiket.

Förutom sina frågor hade de alla med sig typisk mat från sina länder som eleverna fick smaka. Från Pakistan kom Kyckling Briyani, spanska tapas och tunisiska dadlar dukades upp.

Att träffas  – vägen till förståelse för andra

Det var skolläkaren Sophie Ekman som tagit initiativ till ambassadörsdagen.

– Om vi alla fick upp intresset för andra länder, då ökar chansen till ett multikulturellt samhälle på riktigt. När vi tänker på Ryssland, ja då tänker vi kanske på Putin och Nigeria förknippar vi med Boku Haram. Men länderna är så mycket mer och när vi träffar folk så ser vi att de flesta är vanliga människor som du och jag som bara vill leva och må bra, säger hon.

Ambassadörer, Christinaskolan, Lidingö

Sophie Ekman, skolläkare och ambassadörsfruarna Victoria Dobinda, Moldavien, Suzanna Gyozalyan, Armenien och Irina Tatarintseva, Ryssland.

Robot – ett tjeckiskt ord

Eleverna tyckte att det var kul att lära sig lite udda fakta om länderna, som att ordet robot kommer från Tjeckien.

ANNONS

Det är den typen av saker som Frida Sahlbrand skulle berätta om hon i framtiden fick drömyrket ambassadör.

– Jag skulle inte berätta saker som alla vet, som att Ikea kommer härifrån. Jag skulle välja litet mer udda saker, som kanske hur ungdomar i Stockholm lever och har det, säger hon.

Fakta

Testa dig själv