Klart: Ambulansen lämnar Vällingby

Ambulansen lämnar Vällingby och flyttar till Rissne.
Ambulansen lämnar Vällingby och flyttar till Rissne.
Nu är det klart: ambulansverksamheten lämnar Vällingby och flyttar till Rissne.
Och det är dåliga nyheter för boende i Hässelby-Vällingby som behöver akut hjälp, enligt en ambulansanställd.
– I vissa fall kan framkörningstiden bli fördubblad, säger han.

Att ambulansen skulle vara tvungen att lämna lokalen på Krossgatan i Vinsta, som de i dag delar med brandstationen, har varit klart en tid. Bakgrunden är att brandförsvaret behöver större lokaler.

Men vart man ska flytta varit ett frågetecken – fram tills i går. Då fick personalen på ambulansstationen vid ett möte veta att flytten går till bankhus 90 i Rissne, det stora svängda vita huset där SEB tidigare låg. Där man kommer att dela lokaler med den ambulansverksamheten som i dag finns i Bromma.

– Den här centraliseringen till en jättestation kommer som en chock. Fram till i går har man sagt att man jobbar på att hitta en lokal för Vällingbyambulansen i distriktet. Många här är chockade och arga. Flera av oss har sagt upp oss eller tänker göra det, säger en anställd vid stationen, som vill vara anonym.

Brandstationen på Krossgatan i Vällingby.

Ambulansen försvinner från brandstationen på Krossgatan i Vinsta. Foto: Google street view

Han menar framförallt att flytten går ut över patientsäkerheten.

– Idag har vi relativt snabba insatstider, något som är väsentligt i vår verksamhet där vi har patienter med hjärtstopp, ofria luftvägar, förgiftningar, allergiska reaktioner. Tid är viktigt för oss. Men nu kommer vi att utgå från ett betydligt sämre läge.

Visserligen kommer ambulansen även i fortsättningen att disponera ett antal platser vid den gamla Vällingbystationen, men enligt den anställde kommer det troligen att röra sig om en ambulans som står där för så kallade ”passningsuppdrag”. Det räcker inte, menar han.

– Det händer titt som tätt att vi får flera prio 1-uppdrag samtidigt. Det innebär att framkörningstiden kan bli fördubblad eller mer än så.

Vällingbystationen hör till AISAB, den landstingsägda delen av ambulansverksamheten. Bolagets vd Åke Östman tycker att farhågorna om längre framkörningstider är överdrivna.

– Ambulanserna står ju inte inne på stationerna utan är ute på jobb nästan konstant. Det är inte jätteviktigt varifrån de utgår. Och det är SOS Alarms ansvar att dirigera runt ambulanser efter var i länet det finns behov, säger han.

Så du tycker att det här är en bra lösning?

– Ja, det är den bästa vi kan hitta nu. Vi får ju inte vara kvar i Vällingby, och vi har har inte kunnat hitta andra lokaler i distriktet. Då gäller det att göra det bästa av situationen.

Flytten till de nya lokalerna kommer sannolikt att genomföras i november.