ANNONS

Ambulansen fick larm om ”en trafikolycka”

Spår efter lastbilen på Drottninggatan dagarna efter dådet.
Spår efter lastbilen på Drottninggatan dagarna efter dådet.
Den första ambulansen som ryckte ut den 7 april åkte på larm om trafikolycka. Säkerheten kring ambulansen måste höjas anser både politiker och facket.
ANNONS

14.53 kom larmet till SOS Alarm. Ambulansen ryckte ut på en ”trafikolycka”.

Att få rätt information i ett larmsamtal tror både Irene Svenonius (M), finanslandstingråd, och Tomas Buxbaum, facklig representant för ambulansen inom Kommunal, är svårt.

– Den första ambulansen som kommer vet inte. Det är precis den verklighet som ambulanssjukvården möter varje dag. Därför måste vi ha så hög grundsäkerhet runt ambulansen som möjligt, säger Irene Svenonius (M), finanslandstingsråd.

Tomas Buxbaum, facklig representant, anser inte att ambulanspersonal efter attacken går runt och oroar sig för nya terrordåd.

– Det händer grejer hela tiden. Att går runt och vara rädd har vi inget för, säger han.

Buxbaum pekar istället på flera säkerhetsbrister kring ambulansen som måste åtgärdas.

– Vår största grej i dag är trafikolyckor där trafiken dundrar på i filen bredvid. Det är inte okej.

ANNONS

– Sedan är jag besviken på Ygeman. Han talade om att skärpa lagen kring våld mot ambulansen men kom bara med en ny utredning, säger Tomas Buxbaum.

Han efterlyser även ”flaggade adresser”. Att ambulansen vid en uttryckning ska få veta om personen på adressen bråkat med blåljuspersonal tidigare.

Irene Svenonius (M), finanslandstingsråd och ytterst ansvarig politiker för sjukvården i Stockholms län, vill även hon se höjd säkerhet kring ambulansen och efterlyser åtgärder från regeringen.

– Vi vill se att kameraövervakning i ambulansen inte är tillståndspliktig. Vi ska ha rätt att ha kameror i ambulansen, säger Irene Svenonius (M).

ANNONS
Mitt i:s nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev!

Få de bästa lokala nyheterna från Mitt i Stockholm direkt i din inkorg.

Här kan du anmäla dig till fler nyhetsbrev.

Något gick fel. Vänligen prova igen!

Tack! Vi har skickat en bekräftelse till din inkorg.