ANNONS

Ambulanshelikoptern kan lämna Mölnvik

Ambulanshelikoptern har utgått från Värmdö sedan i början av 1990-talet.
Ambulanshelikoptern har utgått från Värmdö sedan i början av 1990-talet.
I över 20 år har ambulanshelikoptern utgått från Värmdö. Men nu ska Stockholms läns landsting överväga att flytta den på grund av brister i säkerheten.
ANNONS

Det moderatstyrda landstinget överväger att flytta helikoptern eftersom att placeringen i Mölnvik inte längre anses lämplig av säkerhetsskäl och då Värmdö kommun inte har ordnat en annan plats. Det enligt uppgifter till Mitt i.

Amulanshelikopterns placering i Värmdö har varit en omdebatterad fråga ända sedan den landade i kommunen i början av 90-talet. De två helikoptrarna utför uppdrag i hela Stockholms län och används mest i skärgården.

Länsstyrelsen bestämmer

Men många har klagat på buller i takt med att Mölnvik växer med både bostäder och handel. Trots det har både Värmdö kommun och landstinget tidigare ansett att Mölnvik är den bästa placeringen.

Det är den plats som bäst uppfyller de krav som kan ställas på lokaliseringen såsom exempelvis närhet till city, insatstid, anslutning till vägnätet, tillräcklig markyta och närhet till skärgården” enligt Värmdöalliansen.

Men nu verkar det alltså som att landstinget inte vill gå vidare med frågan. Länsstyrelsen har inte fått in en ansökan från landstinget om att förlänga helikoptern i Värmdö. Det slutgiltiga beslutet fattas av Länsstyrelsen.

Vill att helikoptern blir kvar

Socialdemokraterna i såväl landstinget som Värmdö kommun vill att helikoptern ska bli kvar i Värmdö.
– Tillgången till en trygg akutsjukvård är avgörande för att skapa goda livsförutsättningar för alla skärgårdens invånare och besökare. Ambulanshelikopterns placering i Mölnvik är strategiskt viktig för hela regionen och vi ser därför med oro på att landstingsmoderaterna inte verkar veta eller vilja ta ansvar för var den ska vara placerad, säger Jens Sjöström, oppositionslandstingsråd (S).

Mitt i inväntar kommentar från landstingsmoderaterna.

ANNONS

 

Fakta

Vill inte gå vidare

  • 2015 krävde bygg-, miljö- och hälsoskyddsnämnden i Värmdö att landstinget skulle söka tillstånd för flygverksamheten hos Länsstyrelsen, som är de som fattar beslut.
  • Frågan skickades ut på samråd av landstinget, men där har man nu konstaterat att man inte vill gå vidare med att söka tillstånd för flygplatsen i Mölnvik på grund av buller- och säkerhetsskäl.
Källa: SLL, Socialdemokraterna, Värmdö kommun
ANNONS
Mitt i:s nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev!

Få de bästa lokala nyheterna från Mitt i Värmdö direkt i din inkorg.

Här kan du anmäla dig till fler nyhetsbrev.

Något gick fel. Vänligen prova igen!

Tack! Vi har skickat en bekräftelse till din inkorg.