ANNONS

Ambulanssjukvårdare slet på extrapass – räddade Jennas liv

Jenna Fiore och Adrian Rivas från Sollentuna
Jenna Fiore är musikartist men har nu har hon och hennes man Adrian Rivas ställt in alla resor och arrangemang på grund av coronaviruset.
Jenna Fiore drabbades av en extrem allergisk reaktion, på bara några sekunder täpptes luftvägarna igen helt.
Då kom ambulansen till Tureberg på bara sex minuter – det blev hennes räddning.
– Jag vill hylla alla i vården. Till och med nu, i den här krisen, funkar den när den faktiskt måste fungera!
ANNONS

Jenna Fiore och hennes man Adrian Rivas hade förberett en lugn och mysig hemmakväll med parets 1,5 månader gamla dotter hemma i lägenheten vid Sollentuna centrum.

Så blev det inte. Helt plötsligt fick Jenna en extremt stark allergisk reaktion. På bara några sekunder blockerades hennes luftvägar.

– Det kom inte smygande utan från 0 till 100 direkt. Adrian trodde att jag hade satt något i halsen och började dunka mig i ryggen.

Fick kraftiga kramper

Det hjälpte så klart inte och situationen blev snabbt kritisk. Jenna lyckades signalera att Adrian skulle larma 112 medan hon själv kämpade mot paniken och försökte hålla sig lugn för att ”spara” så mycket syre som möjligt.

– Min man hade vår skrikande dotter och skulle ringa 112 och samtidigt mitt i allt försöka rädda mig.

Kort därefter svartnade det för hennes ögon. Jenna hann tänka att hennes dotter skulle få växa upp utan sin mamma och använde sedan sina allra sista krafter till att försöka ta sig mot hallen för att bli hittad så snart som möjligt av ambulanspersonalen.

– Sedan tappade jag medvetandet och fick kraftiga kramper. Därefter är det svart för mig, säger Jenna.

”Utan honom hade jag inte levt i dag”

Tack vare att en ambulans från Danderyds sjukhus kom på bara sex minuter kunde hon snabbt få medicin och syrgas, och sedan adrenalin i ambulansen på väg till Danderyd.

– Sjukvårdaren försökte prata med mig för att hålla mig vid medvetande. Då såg jag att det stod SÖS på hans namnbricka och jag frågade vart jag skulle, säger Jenna.

ANNONS

Svaret var Danderyd. Det visade sig att ambulanssjukvårdaren vanligtvis jobbar på Södersjukhuset, men just denna kväll jobbade ett extrapass på Danderyds sjukhus.

– Utan honom, och att han tog det där extrapasset, hade jag inte levt i dag, säger Jenna.

”Vilka människor – hjältar!”

Ambulanssjukvårdaren som kom till hennes undsättning är en av många hjältar i vården som Jenna vill hylla.

– Vården går på knäna, men han jobbar extra på alla sjukhus för att hjälpa sina kolleger. Han tar massor av pass och tar tid från sin familj. Det räddade mitt liv!

Väl på akuten tog annan vårdpersonal över och Jenna fick ligga kvar för observation och behandling.

– Jag låg vägg i vägg med coronapatienter och såg hur all personal slet för att ta hand om dem. De gick fullständigt på knäna, men jag hörde inte en suck från dem. Vilka människor! Hjältar!

En ny ständig följeslagare

Det gnälls och klagas alldeles för mycket på vården, tycker Jenna.

– Det är inte personalens fel att det hur skurits ner med hårdare budgetar och besparingar. Alla som sliter häcken av sig i vården  – de gör heroiska insatser!

Nu är Jenna hemma hos sin familj i Tureberg igen sedan flera dagar. Hon håller på att återgå till vardagen igen – men det blir en vardag utan paprika.

Jenna Fiore och Adrian Rivas från Sollentuna

”Utan min mans insats och att ambulansen kom så snabbt hade jag inte levt i dag”, säger Jenna Fiore som numera alltid måste ha med sig en adrenalinspruta för säkerhets skull.

– Jag har ätit paprika i hela mitt liv och även under graviditeten, men tydligen kan en allergi uppstå helt plötsligt efter en förlossning. Nu har jag fått en ny livskamrat, nämligen min adrenalinspruta som jag hädanefter måste ha med mig varje dag resten av mitt liv.

ANNONS
Mitt i:s nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev!

Få de bästa lokala nyheterna från Mitt i Stockholm direkt i din inkorg.

Här kan du anmäla dig till fler nyhetsbrev.

Något gick fel. Vänligen prova igen!

Tack! Vi har skickat en bekräftelse till din inkorg.