Det är måndag förmiddag och drygt 20 mjuka mattor ligger utplacerade i en halvcirkel på golvet framför altaret.
Monika Rhodin sitter i skräddarställning och nickar lätt åt alla som kommer in och tar med sig en filt innan de intar en matta.
Monika Rohdin uppmanar alla att blunda, och sedan att tänka på ingenting. Det är svårare än man kan tro.
Stefan Källstigen
Snart ska hon dra igång ett en och en halv timme långt pass med Medicinsk Yoga i Edsbergskyrkan.
Sjukskrevs för utmattning
Hon är präst och blev sjukskriven för utmattning 2017. Nästan direkt kände hon en stark längtan tillbaka gudstjänsten, samtidigt som hon visste att hon inte mäktade med alla intryck.
– För mig innehöll gudstjänsten för många ord som jag inte orkade ta in. Den höga orgelmusiken stressade upp mig och kaffekoppar som klirrade mot tefaten vid kyrkkaffet skar som knivar i mina öron. Det gick helt enkelt inte för mig att delta i gudstjänsten just då, vilket var en stor sorg för mig som kristen, säger Monika.
Testade MediYoga
Vändningen kom när en vän tog henne mig sig på MediYoga i en yogastudio inne i stan, berättar Monika. Hon kände snabbt att det var något hon mådde bra av, men var samtidigt lite obekväm med alla mantran på sanskrit.
Så fick hon se på sociala medier att en vän och prästkollega hade utbildat sig till MediYoga-instruktör och skulle starta en grupp i Åkersberga kyrka.
– Jag åkte dit och var med på ett pass och kände direkt att jag var hemma. Min resa tillbaka från min utmattning började där och då. Det var som att någon slog på strömbrytaren och energin började sakta men säkert komma tillbaka, säger Monika.
Blev instruktör
Skillnaden från klassisk MediYoga var att kollegan hade bytt ut alla mantran på sanskrit till ”kyrkord”. I stället för ”SatNam”, som betyder ungefär ”Sanning är min identitet”, fick deltagarna tänka ”Amen”.
– Det kändes tryggt och fint för mig. Balansen återvände och jag kunde möta mig själv och Gud i gemenskap med andra.
Därifrån var inte steget långt för Monika att själv utbilda sig till instruktör och nu erbjuder Sollentuna församling ”Andas med Gud”, som bygger på MediYoga men har anpassats till kyrkan.
– Vi börjar och avslutar passet med en bön och jag har gjort andra små justeringar så att det ska passa bättre i kyrkan, säger hon.
Närvaro och djup andning
Lugn och avslappnande musik fyller kyrkorummet och prick klockan 09.45 hälsar Monika de nästan 20 deltagarna välkomna.
– Slut nu ögonen och försök att ha dem slutna under hela passet, uppmanar hon.
MediYoga består av en kombination av medveten närvaro, andningsövningar, fysiska positioner, avslappning och meditation. Mycket handlar om en djup andning, med näsan.
– Tänk ”A” på inandning och ”men” på utandning, instruerar Monika med jämn och nästan sövande röst.
Alla kan vara med
”Andas med Gud” kan utföras av alla, förklarar hon, eftersom träningen kan doseras och individanpassas utifrån olika förutsättningar och behov. Det går till och med att sitta på en stol under passet, vilket ett par av deltagarna också gör.
– Ibland blir det bara för mycket, något som kan drabba oss alla, och då är det skönt att få hjälp med att sänka pulsen och hitta tillbaka till balansen och kanske fylla på med andlig näring. Vi behöver alla stanna upp ibland, i stillhet och tystnad och ge oss själva lite tid att andas, säger Monika.
Lokaltidningen Mitt i:s reporter provar på Edsbergskyrkans MediYoga, och tyckte att de 90 minuterna gick förvånansvärt fort.
Stefan Källstigen
En och en halv timme passerar förbluffande fort. Svårast var det när Monika uppmanade till att tänka på ingenting, tycker Mitt i:s reporter.
"I tystnad med sig själv"
Inga-Karin Takacs från Edsängen håller med, trots att hon börjar få lite vana av ”Andas med Gud”.
– Det går nästan inte. Men man får inte vara för sträng mot sig själv i början, man lär sig lite efter ett tag, säger hon.
Inga-Karin Takacs från Edsängen, en av deltagarna i Edsbergskyrkan. "Jag är pensionär och går inte på MediYoga för att bli av med stress. Snarare handlar det om att hitta tystnaden i sig själv, vad finns där?" säger hon.
Stefan Källstigen
Inga-Karin berättar att hon gick på MediYoga tidigare och i höstas hängde hon på när ”Andas med Gud” återupptogs efter pandemin.
– I vanlig yoga är det så mycket fokus på övningarna, man slår ju nästan knut på sig själv. Här är andningen mer central och kan man koncentrera sig på den så finns det möjlighet att något nytt händer. Man är i tystnad med sig själv och det blir utrymme för att möta en annan dimension – man kan kalla den andlig om man vill, eller att landa i det undermedvetna.
Bara kvinnor
Under pandemin höll Inga-Karin igång så gott hon kunde med MediYoga hemma, på egen hand.
– Ibland fick jag till och med min man att haka på, säger hon.
Efter passet stannar de deltagare som vill och kan kvar en stund och dricker inte kyrkkaffe, men väl te.
Stefan Källstigen
Till Edsbergskyrkan har han dock inte hängt med. Och ingen annan man heller för den delen, bortsett från Mitt i:s gästspelande reporter.
– Jag vet inte varför. Det är väl inte så macho kanske. Och man måste nog ha någon nyfikenhet på tillvaron, säger Inga-Karin.