ANNONS

Amfibieregementets nya soldater övade i Vaxholm

Militärövning i Vaxholm
Frida Bertilsson, 19 år från Eskilstuna är nöjd med övningen.
I dag besökte 190 nyutbildade soldater från Amfibieregementet Vaxholm. Under en vecka ska de visa att de kan strida och bo i skogen under vinterförhållanden, innan de kan få sina gröna baskrar.
– Det känns kul. Man har ingen aning vad som väntar. Men tisdagen var fruktansvärd, säger rekryten Frida Bertilsson.
ANNONS

I skogen på Tenö i Vaxholm sitter grupper om 30-40 värnpliktiga soldater i stora ringar i den blöta kramsnön. På kort tid har alla fått fyr på sina stormkök och smälter snö medan de fiskar upp lunchransonerna ur sina ryggsäckar.

Militärövning Vaxholm

Varje soldat bär 35 kilo packning plus vapen på ytterligare 5-6 kilo.

Övningen har pågått sedan i måndags och började i Haninge. Första natten fick soldaterna bygga egna bivacker och sova ensamma i skogen.

Iskalla nätter

– Jag byggde min bivack med granris i en skreva i ett berg, berättar rekryten Niklas Frennefelt, 20 år, från Lomma.

– Det var rätt okej. Rätt mysigt.

Annat var det för Joel Gunnarsson, 20 år, Kalmar:

– Jag trodde att jag gjort rätt, men det var väldigt kallt. Man sover inte, man bara slumrar i 5-10 minuters vågor och ligger och skakar. Jag tycker att det var en tuff början, säger han.

 Niklas Frennfelt häller lite vatten i en plastpåse som i sin tur innehåller en portionsförpackning kyckling med ris och en kemisk värmare. Strax börjar påsen ryka när värmaren reagerar med vattnet och börjar hetta upp maten.

Varm mat är aldrig fel när man är ute.

– Det går bra. Det har varit tufft väder med temperaturomslag från elva minus till plus två under ett och samma dygn, konstaterar kapten Max Ulleberg, chef för Amfibieregementets 1:a utbildningskompani.

ANNONS

Vaxholm har alltid varit en strategisk plats

– Syftet med att vi är här är att de ska få en historisk tillbakablick, att de ska få se sitt historiska arv. Vaxholm har alltid varit en strategisk plats och kommer alltid att vara det.

Nyttig ovisshet

Totalt 190 värnpliktiga soldater från Amfibieregementet i Haninge deltar i övningen. Av dessa är åtta tjejer. Frida Bertilsson, 19 år från Eskilstuna, är nöjd:

– Det känns kul, man har ingen aning vad som väntar. Men tisdagen var fruktansvärd. När man går och trampar hela dagen och har två deciliter vatten i kängorna. Det är inte kul.

Efter besöket i Vaxholm fortsätter övningen i Myttinge på Värmdö med löspluggsskjutning och en vattenövergång. Då måste soldaterna vada eller simma i februarikallt vatten för att komma vidare till sin destination.

Pålsundsbron. Övningen är slutprov på rekryternas grundutbildning. (Foto: Jonas Olsson, Försvarsmakten)

– Det gäller att öva på ovisshet och lära sig hantera det. De lär sig att arbeta i grupp och att de blir starkare tillsammans, säger Jonas Olsson, kommunikationschef på Amfibieregementet.

Övningen avslutas på lördag med en baskerceremoni på Oskar-Fredriksborg på Rindö. Sedan fortsätter rekryternas befattningsutbildning.

ANNONS
Mitt i:s nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev!

Få de bästa lokala nyheterna från Mitt i Södra Roslagen direkt i din inkorg.

Här kan du anmäla dig till fler nyhetsbrev.

Något gick fel. Vänligen prova igen!

Tack! Vi har skickat en bekräftelse till din inkorg.