Ammande Caroline – ett svårlöst mysterium

I flera år har Ulrika Öberg undrat över den mystiska skylten som sitter på en bänk vid Årstaviken.

I huvudet har hon en tydlig bild av vem Caroline är, men nu vill hon ha hjälp med att lösa gåtan.

En dag kom det ett mejl till redaktionen. Det var Ulrika Öberg som på vers vädjade om hjälp med att lösa en Stockholmsgåta:

”Jag har googlat och undrat i nu några år, vem hon är, Caroline, hennes ord satte spår, De får mig alltid att gråta, så vackert, kanske ska det förbli en gåta?”

Ända sedan hon gick förbi bänken nedanför Nyfiken Gul med sin nyfödde son har Ulrika undrat över var den lilla plaketten på bänkens ryggstöd kommer från.

– Det är på något sätt en hälsning från då till framtiden, från en mamma till ett barn. Det kanske är fånigt men jag rörs alltid till tårar, säger Ulrika Öberg.

Hon har skrivit om mysteriet på sin blogg ”Det som händer hos oss”, och hört sig för i olika föräldragrupper, men än så länge har hon inte fått reda på vem Caroline var.

– Det är lätt att gå förbi och missa den lilla skylten, men det är spännande att snubbla över sådant här och jag vill jättegärna få reda på vem hon var.

Vad tror du själv då?

– Jag har bilden av en ung mamma med blont hår i hästsvans, som satt där och ammade i försommaren. Jag tror att bebisen var en pojke, men det är nog bara för att jag precis hade fått en pojke, säger Ulrika och skrattar.

När lokaltidningen Mitt i ringer Krister Sundgren på Södermalms stadsdelsförvaltning vet han direkt vilken skylt det handlar om, och det hörs hur han ler i telefonen.

– 2008 kom vi på att vi ville lyfta fram bänkar som har betytt mycket för någon så vi bad medborgarna att skicka in förslag. Och så valde vi ut 19 små verser som vi satte upp på olika bänkar. Några har tagits bort men vi ska ersätta dem till sommaren.

Men vem den mystiska ammande Caroline är vet inte Krister.

– Oj, nej tyvärr. Vi har inte sparat några sådana uppgifter. Jag vet inte ens vad hon heter i efternamn.

Vet du? Tipsa redaktionen på matilda.bjerlow@mitti.se.

Den här skylten sitter på en bänk vid Årstaviken.

Fakta

Andra skyltar som sticker ut

”Här satt kung Acke av Mosebacke och silade snacke” var ett annat av medborgarförslagen som förevigades, på Mosebacke torg.

”Här träffades Lukas och Carmen, i dag är de gifta och har en dotter” har någon ristat in i marken vid Medborgarplatsen.

Bajenfans har satt sin prägel på stan och dess skyltar. På en gångväg-skylt mellan Nytorget och Renstiernas gata har pappan fått en grönvit tröja.