Amnestivapen kan lämnas in på Lidingö

vapen-vapenamnesti
Vapen som lämnats in till polisen. Arkivbild.
I vår råder en tillfälligt vapenamnesti i Sverige. Det innebär att man frivilligt kan lämna in skjutvapen och ammunition hos polisen. Den som gör det kommer inte att straffas för innehav och har rätt att vara anonym. På Lidingö polisstation kan vapen lämnas in på onsdagar.
Så här ska du göra om du vill lämna in ett skjutvapen.

När gäller vapenamnestin?

Mellan den 1 februari och den 30 april.

Vilka vapen omfattas av amnestin?

  • Skjutvapen som till exempel gamla jaktgevär.
  • Amnestin omfattar inte sprängmedel eller handgranater och liknande. Sprängämnen kan dessutom av säkerhetsskäl överhuvudtaget inte lämnas in på polisstationer.
  • Exempelvis ”nödbloss” för sjötrafik är inte heller är en del av vapenamnestin.

Hur ska vapnen hanteras innan de lämnas in?

  • Säkerställ att vapnet är oladdat när du lämnar in det, plocka om möjligt isär det, och bär in det till polisen i en kasse eller liknande.
  • Känner man sig osäker på hur man ska gå tillväga för att lämna ett vapen under amnestin bör man ringa 114 14 till polisen, säga ”vapenamnestin” i talsvaret och bli framkopplad till polisens kontaktcenter för att ställa sina frågor. Detaljerad information finns även på polisen.se 

Kan man lämna in vapen någonstans på Lidingö?

  • Ja! På Lidingö polisstation, Lejonvägen 19, kan man lämna in amnestivapen på onsdagar mellan klockan 13.00 och 19.00. Första inlämningstillfället är onsdagen den 7 februari.
  • På övriga tider är det närmaste inlämningsstället för den som vill lämna in vapen från Lidingö  lokalpolisområdets reception på Kungsholmsgatan 43 i kvarteret Kronoberg Stockholm. Under vissa tider kan vapen även lämnas direkt till rättsavdelningens vapengrupp på Agnegatan 33A.