ANNONS

Amorteringskravet på gång – oroar inte mäklarna

Om två veckor börjar det nya amorteringskravet att gälla. Trots det märker mäklarna i Vallentuna ingen oro bland kunderna.

– Det är inte den snackisen som man kunde förvänta sig, säger Malou Parkkila, fastighetsmäklare i Vallentuna.
ANNONS

De nya reglerna träder i kraft den 1 juni. De som från och med då tar lån för att köpa en bostad måste amortera 2 procent av lånet varje år tills det når 70 procent och sedan 1 procent ner till 50 procent.

Mitt i har varit i kontakt med flera mäklare i Vallentuna. Trots att de nya reglerna är nära märker mäklarna i Vallentuna inte av någon större stress hos köparna.

– Vi har märkt av det till viss del. Det är ju en del som vill köpa nu, för att ha ett köpekontrakt innan den 1 juni. Har man det så är man befriad från amorteringskravet, säger Malou Parkkila, fastighetsmäklare på Svensk fastighetsförmedling i Vallentuna.

Samma sak har även Eva Lundqvist på Mäklarringen i Vallentuna märkt av.

– Många är måna om att komma i hamn med affären före den 1 juni. Men det var mer påtagligt för några veckor sedan, säger hon.

Malou Parkkila säger att det är främst yngre personer som ska köpa en bostad för första gången som känner viss oro. Men många banker har redan infört amorteringskrav i sina bolån.

– Man pratade om det här redan i höstas och flera banker införde amorteringskrav då.

Eric Runbäck, fastighetsmäklare på Fastighetsbyrån, ser att det är ett större utbud i Vallentuna än vanligt för tillfället. Han menar att färre kommer att flytta efter amorteringskravet trätt i kraft.

– Jag tror att rörligligheten kommer att bli trögare. Folk kommer att ha en benägenhet att vara försiktiga ett tag, säger Eric Runbäck.

ANNONS
Fakta

Så mycket har bostadspriserna stigit

Genomsnittspris för bostadsrätt i Vallentuna kommun, kronor per kvm.

2011 – 16 524 kronor per kvm

2012 – 17 119 kronor per kvm

2013 – 19 281 kronor per kvm

2014 – 22 885 kronor per kvm

2015 – 26 573 kronor per kvm

Källa: Mäklarstatistik.se
ANNONS
Mitt i:s nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev!

Få de bästa lokala nyheterna från Mitt i Vallentuna direkt i din inkorg.

Här kan du anmäla dig till fler nyhetsbrev.

Något gick fel. Vänligen prova igen!

Tack! Vi har skickat en bekräftelse till din inkorg.