Amrita fick rasistisk lapp i brevlådan

Lappen som Amrita fick i brevlådan.
Lappen som Amrita fick i brevlådan.
Plötsligt en dag låg det en lapp på Amrita Singhs hallmatta. På lappen stod ett kryptiskt budskap med rasistiska undertoner.
– Vem känner så starkt hat att den skriver en sådan lapp? frågar hon.

Det var i förra veckan, bara en dag efter oroligheterna i den amerikanska staden Charlottesville där högerextrema drabbade samman med motdemonstranter, som lappen damp ner på hallmattan hemma hos Amrita Singh på Liljeholmskajen.

Det handskrivna budskapet på lappen löd:

”Vita är sällsynta globalt sett. Ändå tar sig asiater & negroider rätten att etno-sadisktiskt sprida sina gener i vita länder som Sverige, utan hänsyn till att vita är en global minoritet”.

Länkar till Ku Klux-klan

I slutet av lappen fanns internet-adresser till diverse hemsidor med rasistiskt innehåll, bland annat om Ku Klux Klan-ledaren David Duke.

Amrita Singh visste inte riktigt vad hon skulle tro om lappen.

– Det är inte någonting trevligt att få. Jag tänkte att är det någon granne som vill ge mig den här? Är det bara jag som fått en sån? Är det för att jag har ett utländskt namn? berättar Amrita Singh.

Har aldrig upplevt rädsla förr

Under sina år i Sverige har hon aldrig känt sig hotad eller upplevt att folk velat henne illa. Hon började tänka annorlunda när hon gick utanför dörren.

– När jag var ute med mitt barn så var jag lite rädd. Jag tittade runtomkring mig och tänkte att är det den där mannen eller den där kvinnan som skrivit den till mig? Vem känner så starkt hat att den skriver en sådan lapp, berättar hon.

Först ville hon slänga lappen, men istället fotade hon av den och la upp den i en grupp på Facebook och frågade om det var fler än hon som fått en sån lapp.

Svaren lät inte vänta på sig. Flera andra personer i området hade fått liknande lappar.

– Det var på ett sätt skönt. Och det var både folk med utländska efternamn och med vanliga svenska namn som fått, fast i lite olika varianter, berättar Amrita Singh.

Fick stöd och tröst av okända

Via Facebook fick hon också mycket stöd och tröstande ord.

– Det kändes så fint med mycket kärlek från människor jag inte känner.

Efter att hon polisanmält det hela fick hon rådet av polisen att spara lappen hemma, utifall att. Fick hon bestämma själv vet hon precis vad hon skulle göra med en.

– Jag vill bränna upp den, haha! Men nu ligger den i en låda.