Amstaffvalpar blir offer för cynisk avel

Polisen hittade amstafftiken och hennes sju valpar övergivna i ett hus. Golvet var kletigt av hundbajs och kiss och valparna hade frätskador på tassarna.
Polisen hittade amstafftiken och hennes sju valpar övergivna i ett hus. Golvet var kletigt av hundbajs och kiss och valparna hade frätskador på tassarna.
Amstafftiken och hennes valpar hittades övergivna i ett hus. Det är ett av flera fall av där amstaff-valpar fötts upp i misär.

– Blandningar med amstaff har blivit slit-och-slänghundar, säger Jessica Kallin på Hundstallet.

Upptäckten gjordes av en polispatrull efter ett samtal från en orolig granne. Husets ägare hade flyttat och lämnat hundarna, enligt grannen. En man besökte dem någon gång om dagen.

När poliserna lyckades öppna ett fönster möttes de av en stark lukt av ammoniak. Där inne fanns amstafftiken och hennes sju valpar.

Mat- och vattenskålarna var tomma. Golvet var kletigt av hundbajs och kiss. Vissa av valparna hade frätskador på tassarna. Tikens juver var såriga. Valparna hade ”rikligt med inälvsmask”, enligt veterinären.

Polisen beslutade om ett omedelbart omhändertagande. Hundarna fick vatten och drack utan avbrott en lång stund.

Dagen därpå hörde ägaren av sig till polisen. Han sa att han lämnat hundarna hos en bekant, som var tillfälligt bortrest. Under tiden passade han själv hundarna och huset i södra Stockholm. När hundarna omhändertogs var han på en affärsresa och hade bett en granne att se efter hundarna, uppgav mannen i en överklagan till länsstyrelsen.

Länsstyrelsen har nu gett mannen hundförbud. Mannen åtalades aldrig för djurplågeri eftersom han redan avtjänade ett fängelsestraff för narkotikabrott.

Ägaren uppgav att valparna kommit till genom en tjuvparning i en hundhage. Men polisens utredare tror att valparna avlades för att säljas. De har haft flera liknande fall där amstaff-valpar fötts upp i tomma hus för att sedan säljas på Blocket.

Amstaff är en förkortning för American Staffordshire terrier, en hundras som historisk avlades fram för att slåss med andra hundar.

I folkmun kallas de ofta kamphundar, men det är begrepp som man inte gillar på Hundstallet, som tar emot omhändertagna hundar.

– Amstaff är otroligt folkkära, men det är mycket hund och det ställer höga krav på ägaren.

Annars blir de ouppstyrda och i värsta fall farliga, säger Niko Spolén på Hundstallet.

Rasens rykte har gett den status i vissa kretsar. Men samtidigt som en amstaff-valp kostar omkring 10 000 kronor hos seriösa uppfödare kan vem som helst para sin amstaff-tik alldeles gratis.

– Det är många som har kommit på att man kan göra pengar på det. Nu är det inte ovanligt att se amstaff-blandningar för 500 kronor på Blocket, säger Jessica Kallin på Hundstallet.

Hon ser flera problem med den sortens hemavel. Hundarna far illa, men det är också ett problem att de säljs för billigt och utan kontroll av köparna.

– Man säljer till kreti och pleti. När köparna sedan inte klarar av hundarna säljs de vidare. Vi får in hundar som vid tio månaders ålder kan ha haft tio hem, berättar Jessica Kallin.

De senaste sju åren har amstaffblandningar utgjort en allt större del av hundarna som kommer till Hundstallet. I dag är hälften av hundar som kommer hit blandraser med amstaff i – ofta hemavlade för att tjäna snabba pengar.

– Amstaff har blivit en slit-och-slänghund, säger Jessica Kallin.

Amstaff-hundarna som Hundstallet får in är ofta krävande, ouppfostrade och går sällan bra ihop med andra hundar. Det gör dem svårplacerade. Det tar i snitt tre fyra gånger så lång tid att hitta en ny familj till de här hundarna.

Amstafftiken och alla hennes valpar har fått nya hem och mår i dag bra.

Fakta

Tänk på detta när du köper hund

Kolla upp hunduppfödaren med Kennelklubben och länsstyrelsen.

Besök valpen i hemmiljö med föräldradjuren, gå på magkänslan.

Köp inte djur för att du tycker synd om dem. Anmäl!

Var misstänksam om priset är lågt. Det är bättre att betala 12 000 kronor och få garantier.

Skaffa inte hund om du inte har råd och tid för den. En hund kräver mycket tid och kostar tiotusentals kronor sitt första år.

Källa: Hundstallet

Fakta

”Man säljer till kreti och pleti. När köparna sedan inte klarar av dem säljs de vidare.”

jessica kallin, hundstallet