Än lever hoppet om t-bana

Moa Dahlgren och Paula Ogebjer ser bara fördelar om tunnelbanan skulle dras till Lidingö.
Moa Dahlgren och Paula Ogebjer ser bara fördelar om tunnelbanan skulle dras till Lidingö.
Frågan om tunnelbana till Lidingö lever än. När synpunkterna på översiktsplanen nu sammanställts är en återkommande synpunkt att tunnelbanan bör dras över bron till centrum.

– Det skulle vara mycket smidigare, säger Lidingöbon Paula Ogebjer.

Hon och kompisen Moa Dahlgren har just klivit på tunnelbanan i Ropsten och ska åka in mot city.

De tycker att det skulle underlätta om de slapp åka över bron för att komma åt tunnelbanenätet.

– Det skulle göra det lättare att åka in till stan, säger Moa Dahlgren.

De senaste åren har det mest pratats spårväg och nya buss­depåer på Lidingö. Men bland Lidingöborna är frågan fortfarande aktuell.

När Lidingö stad nyligen sammanställde de synpunkter som kommit in om översiktsplanen var det många som nämnde tunnelbana till Lidingö som en viktig punkt. Bland andra Företagarna på Lidingö, där Stefan Källander är ordförande.

– Många företagare här tycker att det är svårt att rekrytera folk eftersom de som inte bor på Lidingö tycker att det är krångligt att ta sig hit. Det skulle bli bättre om man drog tunnelbanan hit, säger han.

Om man satsade på den lösningen skulle man också kunna bygga pendelparkering i centrum. Man kunde också överväga alternativet att lägga ner Lidingöbanan helt och slippa problemen med bussdepån i Stockby, menar Företagarna.

I samrådet kring översiktsplanen har också nätverket Yimby, många privatpersoner på hela ön och flera villaägarföreningar före­slagit att frågan om tunnelbana utreds vidare.

– Flera föreningar tycker det känns naturligt att tunnelbanan kör vidare till centrum och vill gärna att man tittar på detta i framtiden, säger Alf Lundberg, ordförande i Lidingövillor.

Men för Lidingö stads kommunalråd Paul Lindquist (M) är frågan om att förlänga röda linjen död sedan den utreddes av SL för några år sedan och man kom fram till att en förlängning inte var lönsam.

Han håller inte heller med om att det är ”många” som vill ha ut tunnelbanan till ön.

– Den övervägande majoriteten vill ha en Lidingöbana som är kopplad till Spårväg city.

Hur vet du det?

– Genom att jag under åren har pratat mycket med Lidingöbor om de här frågorna. Beslutet att Lidingöbanan ska kopplas till Spårväg city är också ett enigt beslut som alla partier ställt sig bakom, säger han.

Men Socialdemokraterna på Lidingö tycker inte att frågan är helt utredd. Nyligen bestämdes att Nacka ska få tunnelbana och det gav partiet hopp om fler nya tunnel­banedragningar. De hoppas nu också på tunnelbana till Lidingö centrum.

– Spårvagnen – det är nu – men tunnelbanan kommer att behövas i framtiden när Lidingö växer, säger Anders Lönnberg (S), ordförande på Lidingö.

Fakta

Vad tycker du om idén att dra tunnelbanan till centrum?

Sam Innergård, Centrum:

”Det vore jättebra. Förbättrade kommunikationer är väl aldrig fel?”
Erika Madebrink, Kottla:

”Det är en väldigt bra idé! Kanske skulle det gå lite snabbare att ta sig in till stan.”
Jon Ekdahl, Näset:

”Jag tror nog mer på att dra spårvagnen via centrum, folk gillar ju att åka spårvagn”.
Svante Torell, Stockby:

”För centrums 
del skulle det vara väldigt positivt. 
Tunnelbanan är kanske ännu bättre än spårvagnen.”