ANNONS

Än svårare att locka lärare till Lidingö

Några dagar innan skolstart annonserades det efter sju lärare till Bodals skola på Lidingö stads hemsida.
Några dagar innan skolstart annonserades det efter sju lärare till Bodals skola på Lidingö stads hemsida.
Daniel Broman, chef vid utbildningsförvaltningen i Lidingö stad.
Daniel Broman, chef vid utbildningsförvaltningen i Lidingö stad.
Det har blivit ännu svårare att rekrytera behöriga lärare till Lidingö, enligt utbildningschef Daniel Broman. Nu vill han se över möjligheten att hjälpa duktiga vikarier att bli behöriga.
ANNONS

Läsåret 2014/2015 placerade sig Lidingö i Sveriges bottenskikt när det gäller andel behöriga lärare till grundskolan. Rektorn för Torsviks högstadium vittnade då om att det främst var Ma/NO-lärare som var svåra att rekrytera.

I dag är det svårt att hitta lärare i alla ämnen, säger Daniel Broman, utbildningschef vid Lidingö stad.

– Det är definitivt svårare att rekrytera i år jämfört med förra året. Tidigare tyckte man att Ma/NO-var svårt. Nu får man jaga om man ska hitta en bra SO/Sv-lärare. Sedan är det generellt svårt i hela landet att hitta slöjdlärare som är behöriga.

Förra måndagen, några dagar innan höstterminens skolstart, fanns 14 lediga grundskolelärartjänster ute Lidingö stads hemsida. Under hösten ska dessutom nya rektorer rekryteras till Högsätra och Torsvik. Trots det är Daniel Broman trygg med situationen ute på skolorna.

– Jag har pratat med rektorerna och de känner sig trygga. Sedan är det några tjänster som vi inte har löst, där det kommer att vara vikarier som går in.

I våras höjdes de lönesatta lärarnas löner med i genomsnitt 5,1 procent. 2017 hoppas Daniel Broman att kunna fortsätta satsningen. Men det är svårt att tävla med grannkommunen Stockholm.

– Stockholm har ju gått ut och sagt att de vill vara löneledande i landet. Det är en stor kommun som gör så mycket överskott varje år att vi har svårt att konkurrera med dem.

Under hösten kommer utbildningsförvaltningen att börja se över nya sätt att öka antalet behöriga lärare. Bland annat möjligheten att erbjuda personer med annan utbildning att läsa in lärarbehörighet samtidigt som de undervisar.

– Vi behöver titta på om vi kan hjälpa de lärarvikarier som jobbat länge att bli behöriga. På lång sikt behöver vi också fundera på om man ska locka folk med att de får en lärarutbildning om de kommer till Lidingö. Men allt sådant kostar pengar, säger Daniel Broman.

ANNONS

LÄS MER: ”Ständigt behov av lärare”

LÄS MER: Var tredje lärare på ön obehörig