Andas ut – det blev ingen repris på snökaoset

Bussar slirade i snön på tisdagsmorgonen.
Bussar slirade i snön på tisdagsmorgonen.
Stockholm vaknade på tisdagen upp till det första riktiga snöfallet. Något som väckte minnena från fjolårets kaos till liv – men den jobbiga reprisen uteblev och du verkar kunna ta dig hem i kväll.

Efter lunch avtog det kraftiga snöandet och du verkar kunna ta dig – om än något försenad – hem i kväll.

Något som inte var fallet när vintern kom till stan i fjol.

Däremot går busstrafiken oregelbundet till och från Botkyrka, Huddinge, Söderort samt Nacka och Värmdö. Vilket på tisdagseftermiddagen fortsatt ger en del förseningar.

Annars var det tydligt att vintern på allvar anlänt till Stockholm. Något som tidigt blev problematiskt för innerstadstrafiken och SL fick dra in samtliga busslinjer.

Problemen syntes även på morgontrafiken i stort – och köerna in till stan fylldes på.  Många småolyckor och fastkörda fordon rapporterades in, men inga större personskador verkar ha inträffat.

Ingen repris på fjolåret

Med snökaoset från förra året färskt i minnet var många oroliga på en jobbig repris. Men stockholmarna verkar kunna andas ut.

– Vi är glada att det slutade snöa vid lunch. Det har underlättat snöröjningen, säger Erik Söderberg, pressansvarig på trafikkontoret.

Under de dygn som snökaoset härjade i fjol kom närmare 40 centimeter snö, enligt SMHI. Den här gången är siffrorna långt därifrån – och rapporterna tyder på några få centimeter.

– Ja, det här är vad man kan kalla ett normalt snöfall för november. I fjol var det ju rekord men första snön är alltid en utmaning, säger Erik Söderberg.

Faran över – för nu

Men även om faran är över för stunden – så jobbar snöröjarna vidare med potentiella varningar. Nederbörd väntas nämligen i morgon, men det ska bli varmare temperaturer.

– Vi får se då om det blir snö eller regn, men oavsett blir det ju risk för halka och arbetet med att sanda och salta vägarna fortsätter.

Större vägar och gator som fraktar många människor har högsta prioritet. Något som gör att en del minde gator och gångvägar förblir hala.

– Man får vara lite extra uppmärksam på sina håll, men vår målsättning är att halksäkra allt den närmaste tiden, säger Erik Söderberg.