ANNONS

Andelen unga är högst i hela stan

Matilda Hagerman är lättad över att hon fått en ungdomslägenhet i Vårberg. ”Att söka bostad är något som alla fasar för”, säger hon.
Matilda Hagerman är lättad över att hon fått en ungdomslägenhet i Vårberg. ”Att söka bostad är något som alla fasar för”, säger hon.
Vårberg tar täten när Skärholmens invånare blir fler. Sedan 2005 har Vårbergs befolkning ökat med 24 procent.

Framför allt blir de unga fler. De ungdomsbostäder som planeras vid Vårbergstoppen lär bli hett eftertraktade.
ANNONS

Behovet av ungdomsbostäder är stort då antalet ungdomar i Skärholmen, Sätra, Bredäng och Vårberg ökar. I stadsdelarna fanns det i fjol 2 665 ungdomar i åldrarna 20 till 24 vilket är en ökning med 32 procent sedan 2005.

Av de fyra orterna är Vårberg den ort där invånarantalet ökat mest enligt statistik från SCB som Stockholms stad sammanställt. Ålder­gruppen 20 till 24 står för nästan tio procent av befolkningen­ i Vårberg, vilket är högst andel av alla stadsdelar.

24-åriga Matilda Hagerman bodde tidigare i en lägenhet med rivningskontrakt i Täby men fick i april en ungdomslägenhet i Vårberg genom HSB.

– Det är fruktansvärt att söka bostad i Stockholm. Man måste ställa sig i kö tidigt om det ens ska vara värt det, säger hon.

Enligt Lorena Delgado, ordförande i stadsdelsnämnden i Skärholmen, är bostadsbehovet störst bland ungdomar och trångbodda familjer.

– Intresset för att bo här blir allt större. Både byggtakten och antalet markanvisningar har ökat, säger hon.

Med satsningen Fokus Skärholmen har Stockholms stad som mål att bygga 4 000 bostäder. Vissa blir enligt områdesstrategen Eva Minoura enbart student- och ungdomsbostäder.

Exploateringsnämnden har föreslagits att att godkänna en markanvisning vid Vårbergstoppen som möjliggör byggandet av 260 lägenheter, varav 110 ungdomslägenheter.

ANNONS

Vad tycker du om att ungdomarna blir fler i området?

ANNONS
Mitt i:s nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev!

Få de bästa lokala nyheterna från Mitt i Söderort - Skärholmen Vårberg Bredäng direkt i din inkorg.

Här kan du anmäla dig till fler nyhetsbrev.

Något gick fel. Vänligen prova igen!

Tack! Vi har skickat en bekräftelse till din inkorg.