Andelsägarkontrakt 75 procent billigare

Bankerna vill inte ge bolån. Därför måste Botkyrkabyggen sänka försäljningspriserna i pilotprojektet där hyresrätter blir andelsägarlägenheter.

– Först skulle jag betala 400 000 kronor. Nu blir det 100 000 kronor i stället, säger Benjamen Gorges som än så länge hyr en trea av Botkyrkabyggen.

Prissänkningarna och att bankerna nekar ge bolån skulle kunna ses som en flopp för projektet.

Men det gör inte Henrik Friman som är vd för Andels­ägarbolaget. Företaget har tagit fram den nya metoden som möjliggör för hyrestagare att köpa en ägarandel i de två aktuella fastigheterna på Skarpbrunnavägen på Eriks­bergsåsen.

Sänkta försäljningspriser ska nu kompenseras genom att köparna får betala en högre månadsavgift till Botkyrkabyggen. Samtidigt får köparna en mindre ägarandel i fastigheten.

– Det kan se ut som en prissänkning. Men för köpare och säljare blir det i princip samma effekt. Botkyrkabyggen har samma ekonomiska utfall och den som köper sänker boendekostnaden jämfört med nuvarande hyra ungefär lika mycket som innan, säger Henrik Friman.

Men det måste ju vara bättre för Botkyrkabyggen med en större summa i handen direkt i stället för att vänta lång tid på att pengarna ska komma genom de höjda avgifterna?

– Det är sant. Men det här är ju ett referensprojekt med inte alltför många köpare. Botkyrkabyggen vill ju genomföra ett fantastiskt bra referensprojekt som ger möjlighet att äga utan att flytta ifrån området. Samtidigt ska boende som vill hyra kunna fortsätta göra det med Botkyrkabyggen som värd.

Ett köpeavtal innebär att köparen själv bestämmer över lägenheten och kan byta golv, tapeter, vit­varor och annat utan att be om tillstånd först. Sam­tidigt stannar Botkyrkabyggen kvar som förvaltare för trapphus, tvättstuga och andra allmänna utrymmen. De grannar som inte vill köpa fortsätter hyra som vanligt.

– Att Botkyrkabyggen tar hand om de allmänna utrymmena är bara bra, menar spekulanten Benjamen Gorges.

Bankerna som Botkyrkabyggen och Andelsägarbolaget varit i kontakt med vill dock inte ställa upp och ge bolån till köparna i det nya systemet.

– De vill vänta och se hur marknadsvärdet förändrar sig när lägenheten sedan ska säljas, förklarar Henrik Friman.

I stället måste de som lånar för att köpa ta dyrare privatlån. Därför har Botkyrkabyggen enligt Friman sänkt försäljningspriserna på varje ägarandel från ett snitt på 370 000 kronor till 85 000 kronor.

Benjamen Gorges verkar fast besluten att köpa en andel.

– Tråkigt med bolånen och att man inte kan ha lägenheten som säkerhet. Men det känns billigt och samtidigt har jag två års ångerrätt.