ANNONS

Vita anden i kärleksakt – blir ungarna gula?

Snövit-Androgynina – snart pappa?
Snövit-Androgynina – snart pappa?
Ovanlige Snövit-Androgynina har ertappats i en kärleksakt med en andhona.
Betyder det att det kommer att krylla av gula dunbollar vid sjön i vår?
Nja, för det krävs en hel del flax.
ANNONS

Lötsjöns numera namngivna and, Snövit-Androgynina, har blivit en välkänd figur för Sundbybergarna och Solnaborna. Med läsarnas hjälp har Mitt i följt anden från det att han var en liten gul dununge, och nu har han uppenbarligen blivit könsmogen.

I mitten av februari fick nämligen läsaren Anders syn på honom – in action med en brun hona. ”Jag såg honom med framgång uppvakta en hona. Han simmade framför henne och nickade några gånger, hon nickade och han var inte sen att göra det han skulle”, berättar Anders.

Betyder denna ömsinta akt vid Lötsjön att vi kommer att få se fler gula dunungar i vår? Vi ringde upp experten Anders Wirdheim, informationsansvarig på Sveriges Ornitologiska Förening. Han redogör för de avgörande ärftlighetslagarna:

– Allt beror på hur föräldrarnas gener kombineras. Det är svårt att säga i förväg, men med stor sannolikhet kommer åtminstone någon av ungarna bli gul. En vit and som parar sig med en normal hona kanske får en gul och fem normala ungar.

LÄS MER: Det gula syskonparet vid Lötsjön förbryllar

Därför är Lötsjöns ungar gula

Anden har blivit vuxen – men saknar sitt syskon

Hur erfaren Snövit-Androgyninas andtjej är har också betydelse.

– Fåglar som häckar för först gången får inte alla ägg befruktade, det är inte säkert att det blir någon avkomma.

ANNONS

Kläcks äggen kvarstår ändå det det största hotet, nämligen glupska rovdjur. Andungar är hett villebråd. Och det blir inte bättre för att man är gul.

– Det är hårt tryck på dem, väldigt många som tycker om att äta dem – allt från gäddor och kråkar till minkar. Så det är långt ifrån alltid som ungarna överlever. De gula är inte heller lika väl skyddstecknade som de melerade och lättare att hitta för rovdjur. Det är också anledningen till att de vuxna vita änderna inte blir långlivade – de lyser i ögonen på duvhökar, säger Anders Wirdheim.

Snövit som barn, med mamma och syskon.

Snövit som barn, med mamma och syskon.

Snövit Androgynina har alltså haft oddsen emot sig, men är ju ett levande exempel på hur en individ trots taskiga förutsättningar kan slå sig fram. Så låt oss tänka att kärleksmötet i Lötsjön faktiskt kommer att leda till små Snövitskopior – när är detta då att räkna med?

– Det brukar handla om någon vecka innan ägget är bildat. Urbana änder lägger ofta många, runt 10-12 stycken, och gräsanden hör till en grupp fåglar som lägger alla äggen innan hon börjar ruva. Låt säga att hon börjar lägga äggen i mars, sen tar det närmare 20 dagar innan alla är lagda. Därefter ska de ruvas i tre veckor. Så en vecka in i april kanske, uppskattar Anders Wirdheim.

De lyser i ögonen på duvhökar

Det är ändå onormalt tidigt. Maj är den naturliga tiden att kläckas för en andunge. Men på Sveriges Ornitologiska Förening har man sett att andungarna kommer allt tidigare i storstadstrakter. Anders Wirdheim berättar om kullar som kläckts redan i januari.

– Vi har tolkat det som ett resultat av den ökade belysningen i städerna som verkar påverka hormonproduktionen hos fåglarna, säger han.

LÄS MER: Läsare och jury eniga: Anden ska heta Snövit-Androgynina

 

Fakta

Hade gult syskon

I maj 2016 plåtade Rissnebon Kim Brising en andkull med nio bruna och två gula ungar vid Lötsjön. I slutet av sommaren återstod bara en. Anden har sedan dess blivit riktigt folkkär. I januari röstade Mitt i:s läsare och en jury fram ett namn till anden, Snövit-Androgynina.

Gula andungar är ovanligt, men inte unikt, och orsakas av brist på mörka färgpigment. Det uppstår vid inavel, som är ganska vanligt hos änder i stadsmiljö. Där är fåglarna stationära och har inte så många partners att välja mellan när andan faller på.

En gul andunge skiftar i färg när den växer och blir ofta vit som vuxen.

Gula ungar kräver inte två vita föräldrar, det räcker med att de har anlag för det vita.

denvitaanden-3

Snövit-Androgynina.