Anders och Bia på Bögs gård får årets Sofiapris

Anders och Bia Ström, syskon som driver Bögs gård, femte generationen;sollentuna;bonde;jordbruk;naturvård;lantbruk;
Anders och Bia Ström.
Syskonen Anders och Bia Ström som driver Bögs Gård på Järvafältet får Sollentuna kommuns Sofiapris för att de bevarar en gammal bondetradition och skapar förutsättningar för många att besöka gården, med bland annat visningar för skolklasser, pensionärer och äldreboenden.

Gården har gått i familjen sedan 1856 och Anders och Bia Ström är femte generationen som driver Bögs Gård på Järvafältet.

Årets första kalv på Bögs gård

Anders Ström med årets första kalv på Bögs gård. Foto: Åsa Sommasrström

Det var Anders och Bias mamma Ruth som startade visningsgården för cirka 40 år sedan. Sedan dess har de utvecklat konceptet och arbetat fram en tydligare pedagogisk profil.

”Inte bara en klämma, känna- och gullagård”

– Det här är inte bara en klämma, känna- och gullagård. Det är en kunskapsgård, förklarade Anders Ström när Lokaltidningen mitt i besökte gården i somras.

Nu får Anders och Bia Ström alltså Sollentuna kommuns Sofiapris – en hedersbelöning som tilldelas personer eller organisationer för insatser inom kulturområdet i Sollentuna.

Kopia av en sköld från 1766

Själva utmärkelsen består av en kopia av en sköld från 1766 med Sofia Magdalenas initialer.

Skölden ingick i en äreport som mötte kronprinsen Gustav och Sofia Magdalena på gränsen till Sollentuna under deras eriksgata genom Sverige.

Priset delas ut i december

Sofiapriset instiftades av kulturnämnden 1985 och har tidigare tilldelats bland andra kommunarkivarie Annika Holmberg, Överbygruppen, Sollentuna hembygdsförening och Annorlunda Musikskolan.

Priset delas ut under högtidliga former i början av december.