Anders drivs av lust till mat

Anders Wigh blir inte nervös av att tävla i tv.
Anders Wigh blir inte nervös av att tävla i tv.
Mat ska förberedas med kärlek och lagas med kärlek. Det är Anders Wighs motto.

Han är Vårbybon som tävlar i ”Sveriges mäster­kock”, trots att han avskyr att tävla.

Spisar är som gamla vänner. Det tar ett tag att lära känna dem, menar Anders Wigh. Och den för honom nya spisen i studion var det enda problemet i tv-programmet.

– Jag älskar att laga mat. Men det är viktigt att känna spisen. Att tävla däremot gör mig inte nervös.

I hans kök ligger linneduk och linneservetter på bordet: ”jag är en svårartad linnefascist”. Vid det bordet blev matlagningsprogrammet ett samtalsämne.

– Mina vänner hotade att anmäla mig dit eftersom jag älskar att laga mat. Sedan en dag ringde produktionsbolaget plötsligt upp – mina vänner hade anmält mig.

Amatörkockar från hela landet tävlar om att laga mat med vissa givna ingredienser. Nu återstår tolv deltagare, utsedda av juryn, Leif Mannerström, Markus Aujalay och Per Morberg.

– Det är fantastiskt att få min mat bedömd av tre mycket duktiga kockar. Jag är inte rädd för kritik för jag vet att det är väl menat.

Han tycker det känns konstigt att se sig själv på tv, och menar att han framställs som väldigt snäll.

Är du väldigt snäll?

– Ja, men också väldigt rättfram och ärlig. Vi deltagare lider allihop av åsiktstourettes, vi bara måste slänga ur oss våra åsikter hela tiden.

Matlagningen fick Anders Wigh med sig hemifrån. På landet på västkusten var hans mamma noga med att han och hans systrar skulle delta i middagskokandet. Ändå blev yrket trädgårdsmästare.

– De kockar jag känner gillar inte att laga mat hemma. Och jag vill att det ska vara en njutning för mig att förbereda måltider.

Hans yrke har en annan fördel: i många rabatter hittar han grönsaker som han älskar. Som svinmålla eller kirs­kål, som han tar med hem till lägenheten i Vårby.

– Jag flyttade hit för 15 år sedan, för här finns vattnet och skogen. Och skogen är dessutom ett fantastiskt skafferi.

I tv behöver han inte ge sig ut och leta ingredienser, däremot söker han juryns tyckande.

– Självklart vill jag vinna. Men jag tävlar inte mot de andra deltagarna, utan jag tävlar mot och med och för mig själv.

Fakta

Anders marmelad

Ta 1 kilo blodapelsin, fasta och små. Stick ordentligt med gaffel runt omkring.

Lägg apelsinerna i en skål med vatten. Låt stå i rumstemperatur i tre dagar. Byt vatten varje dag.

Skär i tunna skivor. Lägg i kastrull, tillsätt 600 gram socker och koka under omrörning i cirka 30–35 minuter. Häll på burk.