ANNONS

Tvätt-Anders minne lever vidare

Anita Pettersson och Gunnar Bergman vid äppelträden som står kvar från Tvätt-Anders tid.
Anita Pettersson och Gunnar Bergman vid äppelträden som står kvar från Tvätt-Anders tid.
Ett gammalt fotografi med tvätterskan Sofia på väg mot ån.
Ett gammalt fotografi med tvätterskan Sofia på väg mot ån.
Tvätt-Anders stuga på den tiden som det begav sig. Den 17 juni 1987 brändes huset ner för
Tvätt-Anders stuga på den tiden som det begav sig. Den 17 juni 1987 brändes huset ner för
Gunnar Bergman har kvar en kista med fotografier – som Sofia hann rädda från branden.
Gunnar Bergman har kvar en kista med fotografier – som Sofia hann rädda från branden.
Idéskiss över Tvätt-Anders park. Graffitimålningen Fascinate syns i högra hörnet.
Idéskiss över Tvätt-Anders park. Graffitimålningen Fascinate syns i högra hörnet.
Bromstensprofilen Tvätt-Anders hade tvätteri vid Spångaån i Bromsten i början av 1900-talet. Han var en välkänd figur som levererade tvätt med häst och vagn.
När Bromstenstaden byggs får han en park uppkallad efter sig.
ANNONS

BROMSTEN

– Jag brukade köra trehjuling uppe på ovanvåningen i torkladan där tvätten hängde. Det var perfekta plankor för det, berättar Gunnar Bergman, som är barnbarnsbarn till Tvätt-Anders, och som växte upp på samma gård som tvätteriet.
Gunnar Bergman är sin uppväxtsgata trogen. Han bor två hus från den tomt där Tvätt-Anders hus låg och har många minnen från barndomen.
– Jag växte upp på samma tomt eftersom min mamma tog över huset så småningom, berättar han.

Sålde gäddor för 1 krona styck

I Spångaån byggde de badbåtar, och fiskade upp gäddor som de sålde för en krona.
– På den tiden var det rent vatten i ån, berättar ortshistorikern Anita Pettersson, som har skrivit flera böcker om Bromsten, bland annat en om Spångaån.
Hon är också den som skickat in förslag på gatu- och parknamn till Stockholms stad när Bromstensstaden planerades. Tvätt-Anders var självklart ett av namnförslagen.
Nu får han den stora parken uppkallad efter sig, vilket både Anita Pettersson och Gunnar Bergman tycker blir värdigt.
– Från början var det tänkt att Fristadsvägen skulle heta Tvätt-Anders väg, men min mamma ville inte det. Men nu känns det som att tiden är mogen för honom, säger han.

Äppelträden vittnar om tiden som var

Han visar var Tvätt-Anders tomt låg, och äppelträden, som fortfarande står kvar på varsin sida av gångvägen. Och var brunnen med handpumpen fanns, där vattnet till tvätteriet togs ifrån.
– Förutom hästen hade de både kor och grisar samt höns. Här vid ån var torkladan, där jag cyklade med trehjuling som barn bland klädsträcken, berättar Gunnar.
Anita Pettersson säger att de fanns flera tvätterier efter Spångaån, men att Tvätt-Anders var den mest kända.
– Och hans hustru Sofia såklart, som var tvätterska, men kvinnorna har tyvärr inte samma plats i historien.
Tvätt-Anders, eller Carl Gustav Andersson som han hette, köpte husen vid ån den 7 september 1900. Han hade tidigare haft tvätteri i Sundbyberg.

Sofia räddade fotografierna

Gunnar Bergman visar en gammal kista med gamla fotografier och dokument. Ett fotografi visar en kvinna i vinterlandskap med en hink på väg mot ån.
– Titta, här är Sofia. När det första huset brann ner 1916 så sprang hon in och hämtade kistan, det var allt hon fick med sig, säger han.
Förutom bostadshuset byggde Tvätt-Anders ett tvätthus intill ån med en pannmur där man kokade tvätten, en torklada och en mangelbod med en stenmangel som vevades för hand.

Tvätt-Anders blev 78 år

Storhetstiden för tvätteriet var mellan 1900 till 1940. Sofia dog 1934, hon blev 71 år gammal. Tvätt-Anders dog 1941, 78 år gammal. Efter att Sofia gått bort fortsatte dottern Anna Sofia med tvätteriet tillsammans med sin far.
Den 17 juni 1987 brände brandkåren ner Tvätt-Anders hus, som hade blivit mycket slitet, för att lämna plats åt nya bostäder.

Fakta

Tvätt-Anders park bland 1600 bostäder

Bromstensstaden omfattar en ny stadsdel med cirka 1600 bostäder, parker, förskola och butikslokaler, som ska byggas i Bromstens industriområde.
Mitt i den nya stadsdelen planeras den stora parken, som får namnet Tvätt-Anders park. Spångaån länkar samman parkens två sidor.
I parkens norra del utmed Winquists väg bevaras graffitiväggen med motivet Fascinate, som är Sveriges äldsta bevarade graffitimålning, som en del av en lekpark.
Byggstarten är planerad till 2018, men är något uppskjuten då arbetet blivit svårare än beräknat då marken i gamla industriområdet består av lermark, som gör att man måste armera marken med hela betongpelare innan det går att bygga.

Källa: Stockholms stad
ANNONS
Mitt i:s nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev!

Få de bästa lokala nyheterna från Mitt i Tensta Rinkeby direkt i din inkorg.

Här kan du anmäla dig till fler nyhetsbrev.

Något gick fel. Vänligen prova igen!

Tack! Vi har skickat en bekräftelse till din inkorg.