ANNONS

Anders Roslund minns sin deckarvän

Anders Roslund (tv) och Börge Hellström i somras på en brygga på Reimersholme.	 
Anders Roslund (tv) och Börge Hellström i somras på en brygga på Reimersholme.  
Börge Hellström och Anders Roslund skrev sju kriminalromaner som blev bestsellers. Nu blir det inga fler. På fredagen dog Börge Hellström. Anders Roslund minns sin vän och kollega.
ANNONS

– Det här känns i djupet av mitt hjärta och det är svårt att fatta att Börge är död, även om jag visste att slutet var nära.

Anders Roslund är skakad efter beskedet om att hans nära vän och författarpartner Börge Hellström under fredagen avled i sviterna av cancer.

Översatt till 35 språk

Roslund och den 59-årige Gustavsbergsbon Hellström bildade ett författarpar som sedan 2004 tillsammans skrivit sju mycket framgångsrika kriminalromaner som översatts till 35 språk. Den senaste, som skulle bli den sista, kom i somras och heter ”Tre minuter”.

– Jag pratade med Börge för bara ett par dagar sedan, säger den 56-årige Södermalmsbon Anders Roslund. Nästa vecka skulle vi resa till England för promotion av boken, och så skulle vi till en bokfestival i Glasgow.

Minns första träffen

Roslund minns mycket väl första gången de träffades.

– Jag skulle till en lokal på Bondegatan där Kris (Kriminellas revansch i samhället) just bildats. Börge var en av grundarna. När jag kom in satt han och spelade gitarr och sjöng med fin röst.

Senare gjorde Anders Roslund en tv-dokumentär om Kris där Börge Hellström kom att ha en huvudroll.

Författarpar

Några år sedan bildade de ett författarpar.

– Det var två berättarhjärtan som synkade.

ANNONS

Läs mer:

Succéförfattare död

Maffiahistoria gav tillbaka skrivlusten