Anders ger svaret på om det blir en vit jul

Den tidigare stjärnmeteorologen Pär Holmgren svarar på om det gamla talesättet "Om Anders slaskar, julen braskar" stämmer.
Den tidigare stjärnmeteorologen Pär Holmberg har en speciell relation till Andersdagen.
Många som hoppas på en vit jul firar mildvädret i dag den 30 november, då Anders har namnsdag.
Men ligger det egentligen något den gamla ramsan "När Anders slaskar, julen braskar?"
Mitt i har frågat SVT:s tidigare meteorolog Pär Holmgren, som även han har anledning att fira Andersdagen.

När Anders slaskar, julen braskar. Så går talesättet från den gamla folkboken Bondepraktikan från 1600-talet.

Förutsägelsen innebär att om det är mildväder den 30 november – då Anders har namnsdag – blir det en vit jul. Tvärtom ska en snöig 30-november ge en ”slaskig” jul.

Vit jul-vurmarna jublar

Men fredagens plusgrader borde alltså ge höga chanser till en snöfylld jul i Stockholm i år. Nja, det hela är ju såklart bara skrock och just ett gammalt talesätt, eller?

Mitt i har frågat en som vet: SVT:s tidigare stjärnmeteorolog Pär Holmgren.

– I de allra flesta fall är den helt felaktig. Det säger sig ju självt att om det till exempel är kallt och snö slutet av november i norra Sverige så är ju det knappast en indikation på att julen helt plötsligt blir mild.

Så visar tidigare jämförelser

Samtidigt passar han på att lämna en braskande brasklapp. Den gamla Bondepraktikan översattes nämligen från en liknande tysk version.

– Det är möjligt att uttrycket kan ha någon slags bäring lokalt i Tyskland. I alla fall på ett historiskt plan, säger Pär Holmgren.

Även andra har tidigare intresserat sig för det gamla talesättet. Mellan 1961 och 1991 noterade SMHI-medarbetaren och namnsdagsbarnet – Anders Dagsten –  dygnsmedeltemperatur och snötäcke för Andersdagen och julafton.

Under dessa år stämde ordspråket elva gånger, överensstämde inte vid tolv tillfällen och åtta gånger bedömdes som tveksamma.

För tidigt för väderprognos

Men hur väntas då julen bli i Stockholm i år?

I SMHI:s tiodagarsprognos syns i alla fall inga tecken på snö, och inte heller Pär Holmgren har sett några indikationer.

– Jag jobbar ju inte som meteorolog längre utan som naturskadespecialist på Länsförsäkringar och har koll på extrema väder som snöstormar. Men det är inget som väntas i Stockholm till jul vad jag vet.

Döljer sig en Anders

Men oavsett vit jul eller inte, visst finns det anledning för Pär Holmgren att fira Andersdagen.

Han är ju även själv ett namnsdagsbarn.

– Jag heter Anders i mellannamn, men det är väl inget jag direkt firar, mer än att jag under dagen ofta blir påmind om det gamla talesättet.