ANNONS

Erik Andersson (M): Märkligt om nätattack inte klassas som brott

Kommunalrådet Erik Andersson (M) kritisk till att nätattacken inte klassas som ett brott. Han anser att i så fall måste lagen ändras.
Erik Andersson (M) anser att lagen måste ändras ifall det är fritt fram att göra denna typ av manipuleringar utan att riskera straff.
Täpp till kryphålet i lagen ifall det är fritt fram att byta foton på kommunens skolor mot felaktiga och kontroversiella bilder på google maps karttjänst, tycker Täbys kommunalråd Erik Andersson (M).
ANNONS

De som använde karttjänsten Google maps för att hitta till bland annat Näsbydalskolan i Täby fick förra veckan en obehaglig överraskning. Fotot längst upp till vänster som kompletterade kartbilden var utbytt mot det världskända fotot från Auschwitz, där orden ”Arbeit macht frei ” på järnporten syntes tydligt.

Ytterligare elva skolor och företag i Danderyd var drabbade av samma sak i en tillsynes systematiskt och uppsåtligt nätattack.

Skolor och företag utsatta för nätattack: ”Är högst olämpligt”

”Det är ett sabotage”

Kommunalrådet Erik Andersson (M) tar allvarligt på det inträffade, särskilt valet av bild kopplat till Näsbydalskolan i Täby.

– Först och främst är det ett sabotage och sedan är det otäckt att man byter ut till en sådan bild som handlar om ett folkmord. Jag förstår inte ens varför man vill göra något sådant här och vad har den personen för uppsåt?

Nätattack mot skolor inget brott – hamnar i ett kryphål i lagen

Hamnar i ett kryphål i lagen?

Både Täby kommuns interna utredning och den utredning som polisen initialt inledde har hamnat i en återvändsgränd, enligt kommunens säkerhetssamordnare Alexander Nilsson.

ANNONS

– Vi delar ju uppfattningen om att den här typen av händelse är svårutredd eftersom det inte finns en tydlig gärningsperson och inte är supertydligt vem målsägande är i det här fallet. Målsägande kan inte vara en juridisk person, såsom Täby kommun eller en skola.

Faktum är att polisen inte ens kan utreda nätattacken som ett brott utan att hitta en passande brottsrubricering – och det finns inte, enligt polisen.

Är det alltså fritt fram att göra så här?

– Det skulle jag inte påstå. Men Täby kommun har svårt att kontrollera vad som kommer upp på Google, konstaterar Alexander Nilsson.

Utbildningschefen: Kommunen försöker spåra källa till nätattack

Förtalsbrott kan det inte vara tal om.

– Det är den linjen som polisen har provat, men det blir inte möjligt om det inte är en direkt faktiskt person som drabbats av ett brott. Täby kommun kan inte stå som målsägande, det har polisen fått veta från sin rättsavdelning, förklarar Alexander Nilsson.

Kommunen spärrar skolornas Google maps-länkar efter trollningen

Erik Andersson (M): Ändra lagen

Kommunalrådet Erik Andersson (M) anser inte att det ska vara fritt fram att göra något sådant här. Han vill se en lagändring ifall det inte går att komma åt detta rättsligt i dag.

– Det verkar ju vara ett uppsåt från någon. Jag tycker det är märkligt om det inte finns juridiska möjligheter att komma åt det. Och om det inte finns så får man ändra på det.