Mötet från andra sidan jorden

På Tibblevallen i Täby tränar lagen tillsammans.
På Tibblevallen i Täby tränar lagen tillsammans.
Ann-Sofie Rudberg.
Ann-Sofie Rudberg.
Zac Dewet, 11 år från Sydafrika.
Zac Dewet, 11 år från Sydafrika.
Samling och taktiksnack.
Samling och taktiksnack.
Täby FK riktar hjälpinsatser till ett lag från Sydafrika. Nu står inte bara fotboll på schemat utan även solidaritet.
– Vissa av de sydafrikanska spelarna går inte i skolan och har inte råd med egna fotbollsskor, säger Ann-Sofie Rudberg som har initierat mötet.

Täby FK har lyckats få pengar från Folke Bernadottes minnesfond för ett internationellt utbyte. Med hjälp av de 64 000 kronorna från minnesfonden har nu fotbollslaget Tramway FC från Sydafrika kommit till Sverige. Tillsammans på Tibblevallen i Täby  tränar lagen tillsammans innan de reser ner till Göteborg för att spela i den internationella fotbollsturneringen, Gothia Cup.

Läkare och tränare

Det var när Täbybon Ann-Sofie Rudberg arbetade på ett sjukhus i Kapstaden, Sydafrika som hon kom i kontakt med en läkare som även var fotbollstränare, Nasief van der Schyff. Han tränar Tramway FC, där spelarna består av blandade åldrar och förutsättningar.

Hans filosofi är att alla ska få vara med oavsett bakgrund, etnicitet eller socioekonomiska förutsättningar. Detta för att skapa förutsättningar för ett hälsosammare liv, men också för att tiden på fotbollsplanen minskar exponering för droger och kriminalitet för ungdomarna.

Hälsokontroller på läktaren

Ett önskemål från Nasief van der Schyffs sida är att föräldrarna kommer och tittar på när barnen spelar. Det finns fler anledningar till det förutom att de skapar en bra kultur i föreningen så genomför Nasief hälsokontroller på föräldrarna, gratis. Efter träningarna håller han i läxläsning för spelarna och fokuserar på de som inte går i skolan.

”Människor lever i extrem fattigdom”

– Många människor i Sydafrika lever i extrem fattigdom och har inte tillgång till sjukvård eller kan ta sig till sjukhus. Massor av barn går inte i skolan och är redan utanför systemet. Med Nasief initiativ har fler möjlighet att få tillgång till sjukvård och barnen får dessutom möjlighet att träna fotboll och utföra skolarbete tillsammans med andra barn, säger Ann-Sofie Rudberg.

Ett språk alla förstår

När spelarna från de olika delarna av Världen möts på planen är det till en början lite avvaktande. Men sedan går det snabbt att få kontakt, fotboll är ett språk som alla förstår. Täby FK P03:s tränare, Fredrik Eklund ser fram emot att få hjälpa spelarna från Sydafrika.

– Det här är jättekul att göra och vi ser fram emot att få hjälpa till. Vi ska samla in bollar och skor som inte är en så stor grej för oss men en förutsättning för dem att ens kunna spela fotboll, säger Fredrik Eklund.

Roligt att vara i Sverige

Spelarna i Tramway är glada över att vara i Sverige och tycker det ska bli roligt att lära känna nya vänner. Däremot klagar de lite på att det är för kallt för att vara sommar.

”De har ingen Täbyuppväxt om man säger så”

– Det här killarna har gått igenom mycket och en del har traumatiska upplevelser. De har ingen Täbyuppväxt om man säger så. Kapstaden ligger högt upp på listan över världens farligaste städer, där mordstatistiken är hög, säger Ann-Sofie Rudberg.