Andrahandshyra kan chockhöjas

Andrahandshyrorna för bostadsrätter kan chockhöjas nästa år.

Hyressättningen bli friare – och möjligheten att överklaga oskäliga hyror i efterhand skrotas, enligt ett förslag från regeringen.

Att hyra en bostadsrätt i andra hand vara en dyr affär – redan i dag. På köp- och säljsajten Blocket finns flera annonser med lägenheter i västerort. Några av de senaste är en 1:a på 30 kvadratmeter i Hässelby gård för 7 500 kronor i månaden (eller ”högsta bud”, som uthyraren skriver i annonsen) och en 2:a på 67 kvadrat i Johannelund för 11 000 kronor i månaden.

Än så länge kan man som andrahandshyresgäst överklaga en oskälig hyra till hyresnämnden. Nämnden gör då en prövning utifrån det så kallade bruksvärdet – ett genomsnitt av likvärdiga ­hyresrätter i närområdet. Om hyran varit för hög gäller hyresnämndens beslut även retroaktivt. Uthyraren blir då återbetalningsskyldig för hela uthyrningstiden.

Den möjligheten tas bort från den 1 februari 2013 om regeringens nya förslag om förändrade regler vid andrahandsuthyrning går igenom.

Förslaget innebär också en förändring av hyressättningen. Bruksvärdesprincipen skrotas till förmån för ett system där en del av hyran utgörs av ”förlorade” ränteintäkter på ett kapital som motsvarar bostadens marknadsvärde. Den andra delen av andrahandshyran består av månadsavgiften till föreningen.

Enligt beräkningar från Hyresgästföreningen leder det till hyreshöjningar i Storstockholm på 50, 70 och 100 procent för 1, 2 respektive 3 rum och kök.

För Rickard Berggren, 24 år, som söker bostad skulle den förväntade höjningen kunna innebära ett hårt ekonomiskt slag.

– Redan i dag är det mycket ocker­hyror. Har man inte råd att köpa en lägenhet har man inte råd att spara till en heller. Det här skulle ju innebära att hyrorna blir ännu högre, säger han.

Lokaltidningen Mitt i har pratat med flera andra bostadssökande som också uttrycker en oro för att den fria hyressättningen kommer att göra många andrahandslägenheter för dyra för alla som inte har en relativt hög inkomst.

– Det är en uppluckring av bruksvärdessystemet och ett steg mot marknadsanpassade hyror, säger Terje Gunnarson, ordförande på Hyresgästföreningen region Stockholm.

Systemet tar inte hänsyn till vilka faktiska utgifter som uthyraren har för sin bostad. En lågt belånad, eller till och med helt avbetald bostad, kan hyras ut till samma pris som en nyinköpt lägenhet med en belåningsgrad på 85 procent.

– Det är ett väldigt generöst förslag ur uthyrarens perspektiv, ­säger André Johansson, pressansvarig på Hyresgästföreningen.

Bostadsminister Stefan Attefall (KD) räknar med att 20 000 lägen­heter skulle kunna frigöras om hela förslaget går igenom.

Oppositionen har dock motsatt sig delar av förslaget och i dag verkar den fria hyressättningen vara den enda del som går i genom i riksdagen – en förändring som enligt Hyresgästföreningen inte kommer att innebära något tillskott i form av fler tillgängliga bostäder.

Vem ska ha råd att hyra de här lägenheterna?

– Det här är ingen exakt vetenskap, jag vet bara att har du fler lägenheter ute på marknaden så kommer priset att sjunka. För många som kommer till Stockholm är alternativen att inte få ­någon bostad eller att köpa en lägenhet. Får man tag på en lägenhet är det rimligt att man ska stå för utgifterna som innehavaren har med kapital- och räntekostnader, säger Stefan Attefall.

Rickard Berggren, 24, söker bostad. Det nya systemet kan slå hårt mot honom ekonomiskt.