ANNONS

Andrahandshyrorna i Täby är dyrast i länet

andrahandshyra i stockholm genre
Trots att det är olagligt att hyra ut andrahandslägenheter för dyrt är det fortfarande många som gör det.
Det är dyrt att hyra i andra hand – i många fall dubbelt så dyrt som att hyra en förstahandsetta.
Enligt statistik från Blocket har Täby i snitt den dyraste andrahandshyran i länet.
ANNONS

Att hyra i andra hand i Stockholm är sällan i det billigaste laget och kan i många fall vara dubbelt så dyrt som att hyra en förstahandsetta.

I Täby kostar en etta på Blocket i snitt 9 500 kronor att hyra, vilket gör kommunen till den dyraste i hela länet. Jämförelsevis kostar en etta i snitt 5 000 kronor i månaden i Sigtuna.

Så dyra är andrahandshyrorna i länet

Diagrammet visar medelhyran för en andrahandsetta under november 2019. Underlag saknas för alla kommuner i länet.

Loading...

Loading…

Källa: Blocket


Kristoffer Burstedt, som är förhandlingsstrateg på Hyresgästföreningen, har några teorierna om vad det kan bero på att just Täby är så pass dyrt. 

Det är svårt att svara på varför just Täby ligger extra högt, så jag kan bara spekulera i det. Den förklaring som kanske ligger närmast till hands är väl att de som hyr ettor i andra hand i Täby är relativt köpstarka jämfört med andra kommuner, säger han. 

ANNONS

Det kan annars bero på att det är mest bostadsrätter i kommunen, där man får ta ut en högre andrahandshyra.

Enskilda lägenheter med för hög hyra

Statistiken från Blocket är baserad på utannonserade lägenheter, som till antalet var 31 stycken under november förra året, så Kristoffer menar att man inte kan vara säker på att de faktiskt får uthyrt till de höga priserna.

– Det skulle ju kunna vara några enskilda lägenheter som lagts ut alldeles för högt och då drar upp snittet, säger han. 

Olagligt med för höga hyror

Hyrorna på Stockholms andrahandsmarknad är bland de högsta i landet och drygt nio av tio som hyr i andra hand betalar för hög hyra. Detta trots att lagen om andrahandsuthyrning skärptes första oktober i år.

I och med lagförändringen kan en hyresgäst som betalar för mycket hyra kräva pengar tillbaka för så långt tillbaka som två år. Om lägenheten dessutom hyrs ut utan tillstånd kan uthyraren dömas till böter eller, i värsta fall, fängelse.

– Tanken är inte att man ska tjäna pengar på att hyra ut en lägenhet i andra hand, säger Roland Sjölin, jurist på Hyresgästföreningen.

Fakta

Det här är den nya lagen

  • Förstahandshyran ska vara ett tak för andrahandshyran. Om en hyresgäst ändå tar ut högre hyra än sin egen förstahandshyra kan hen förlora sitt hyreskontrakt utan varning.
  • En hyresgäst som hyr ut sin lägenhet utan tillstånd kommer att bli av med hyreskontraktet. Det kommer inte att vara möjligt att göra en rättelse eller söka tillstånd för uthyrningen i efterhand.
  • En hyresgäst som hyr ut sin lägenhet utan lov samtidigt som den tar ut en oskälig hyra kommer att kunna dömas till böter eller fängelse.
  • Den som har köpt hyreskontrakt, eller har försökt sälja ett, ska kunna förlora sin hyresrätt.
  • Lagen började gälla första oktober i år.
Källa: Branschorganisationen Sveriges allmännytta
ANNONS