ANNONS

Andrahandshyrorna skenar i Botkyrka

Packar igen. Under sina fem år i Sverige har Erhan Baksi flyttat runt mellan korta andrahandskontrakt. "Hyrorna blir dyrare och dyrare hela tiden", säger Erhan Baksi.
Packar igen. Under sina fem år i Sverige har Erhan Baksi flyttat runt mellan korta andrahandskontrakt. "Hyrorna blir dyrare och dyrare hela tiden", säger Erhan Baksi.
Carl Rydman, hyresnämnden
Carl Rydman, hyresnämnden
Utan lång kötid eller fast inkomst är det svårt att hitta boende i Botkyrka.

Den som söker lägenhet att hyra i andra hand får vara beredd att betala rejält för tak över huvudet. En tvåa har blivit över 60 procent dyrare på fem år.
ANNONS

Erhan Baksi har börjat packa ihop sin dotters leksaker. Om några dagar måste han flytta ut, eftersom hans kontrakt går ut. Han har en 4-årig dotter och letar febrilt efter ett nytt boende.

– Jag kollar på telefonen hela tiden efter nya lägenheter, eller om jag fått svar på min annons. Det är en ständig oro, säger han.

Han är en av många som har hamnat i ett slags vakuum i bostadsmarknaden. Han har inte stått i kö tillräckligt länge för att få ett förstahandskontrakt hos Botkyrkabyggen, där kötiden i dag är mellan 7 och 8 år. Han har inte har en tillräckligt stadig inkomst för att kunna köpa en bostadsrätt. Att hyra i andra hand är enda alternativet, vilket har lett till många flyttar de senaste åren. Dessutom skenar hyrorna för andrahandslägenheter.

– Jag skulle behöva en tvåa, eller i alla fall en större etta, eftersom jag har min dotter tio dagar i månaden. Men de flesta lägenheterna jag hittar kostar 10 000 kronor i månaden och det har jag inte råd med, säger Erhan Baksi.

Lokaltidningen Mitt i har tittat på snitthyrorna för andrahandslägenheter och sett hur de har ökat över tid. En tvåa i Botkyrka kostar i snitt 8 800 kronor i månaden, jämfört med cirka 5 500 kronor för fem år sedan, enligt statistik från Blocket. Det är en ökning på 61 procent på fem år. På bara ett år har snitthyran för en tvåa ökat med 18 procent.

– Jag gillar inte att se våra lägenheter cirkulera på Blocket och andra sajter. Jag tycker egentligen inte att de har hela juridiken på plats. Jag ser också prisnivåerna som ett mäktigt problem. Tänk om vi skulle hyressätta efter detta? säger Bo Johansson (S), styrelseordförande för det kommunala bostadsbolaget Botkyrkabyggen.

Han menar att Botkyrkabyggen har ett stort ansvar för att lösa dagens bostadsbrist och att de kan påverka, bland annat genom att bygga mer bostäder. Just nu byggs till exempel ungdomslägenheter i Storvreten och Tumba och hus i Riksten. Dessutom planeras flera nya hyresrätter i Alby.

Går det fort nog?

– Nej, alla som kan påverka jobbar inte fort nog. Läget borde vara annorlunda i så fall. Länsstyrelsen kunde vara mer bejakande till nya byggplaner än de är idag. Det tar alldeles för lång tid med sina yttranden, samtidigt som man ställer kvantitetskrav på kommunerna. Kommunerna måste lätta på kraven vad det gäller arkitektur, energi med mera, säger Bo Johansson.

ANNONS

Erhan Baksi berättar att han ska titta på en etta senare i veckan. Men han är en av fem personer som är intresserade av att hyra den i andra hand. Hyran ligger på 8 000 kronor i månaden.

– Det är svårt att få en lägenhet i Botkyrka och jag behöver bo här eftersom min dotter går på dagis här. Utan lägenhet kan man inte skapa en trygg tillvaro, man är alltid orolig, säger Erhan Baksi.

Fakta

Så mycket dyrare har en andrahandslägenhet blivit

Antal rum Snitthyra 2010 Snitthyra 2015 Förändring

1 rok 3 551,3 kr 4 537,6 kr +27,8 procent

2 rok 5 459,7 kr 8 807,6 kr +61,3 procent

3 rok 6 857,4 kr 9 816,4 kr +43,1 procent

Alla lgh 5 127,4 kr 6 727,8 kr +34,6 procent

Pengarna tillbaka om du betalat ockerhyra

Du har rätt att få tillbaka mellanskillnaden om du betalt en ockerhyra – om du hyr en hyresrätt. Men få väljer att göra det. Än så länge har ingen gjort det i Botkyrka.

– När det gäller hyresrätter har hyresgästen, till skillnad från om man hyr en bostadsrätt, rätt att kräva tillbaka mellanskillnaden så långt som ett år tillbaka, om man har betalat en ockerhyra, säger Carl Rydeman, hyresråd på hyresnämnden.

Det man behöver göra är att bevisa för hyresnämnden att man betalat en oskäligt hög hyra, genom att visa vad en likvärdig hyresrätt kostar per månad. Det gäller även om man hyr olagligt i andra hand.

Men det är ovanligt att någon gör det. Sedan 1994 har bara 79 ärenden hanterats i hela Stockholms län, och inget i Botkyrka.

Om man hyr en bostadsrätt i andra hand har man inte rätt att kräva tillbaka mellanskillnaden om man betalat oskäligt hög hyra. Men man kan begära en sänkning av hyran om den påtagligt överskrider en skälig hyra.

– En skälig hyra räknar man ut genom att titta på marknadsvärdet på bostaden och vilka driftskostnader som finns. Sedan det blev fritt att sätta hyra för bostadsrätter har vi sett att andrahandshyrorna har höjts överlag, säger Carl Rydeman.

Lagändringen om uthyrning av privat bostad började gälla den 1 januari 2013.

ANNONS
Mitt i:s nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev!

Få de bästa lokala nyheterna från Mitt i Botkyrka Salem direkt i din inkorg.

Här kan du anmäla dig till fler nyhetsbrev.

Något gick fel. Vänligen prova igen!

Tack! Vi har skickat en bekräftelse till din inkorg.