Ändrat förslag om handikappstillstånd

Igenkorkade gator ska bli lättare att komma fram på med nya regler.
Igenkorkade gator ska bli lättare att komma fram på med nya regler.
Falska handikappstillstånd är ett gissel som staden vill få bort med avgifter. Men de funktionshindrade gillar det inte. Nu ändras förslaget.

I nästa vecka tar trafiknämnden beslut om en ny parkeringsstrategi som ska göra det lättare att ta sig fram i trafiken. Den går i korthet ut på att få bort parkerade bilar från gatan genom högre avgifter samt att parkering ska avgiftsbeläggas även i ytterstaden.

Den som är funktionshindrad kan slippa p-avgifter med ett handikappstillstånd. Men det har uppstått ett utbrett fuskande med tillstånden som staden vill få bukt med genom att avgiftsbelägga dem med 300 kronor i månaden.

De funktionshindrades intresseorganisation DHR reagerade kraftigt under remissrundan, vilket nu lett till att förslaget ändras. Det nya budet är 500 kronor om året.

Det räcker ändå inte tycker DHR.

– Vår kritik kvarstår. Bilen är ett hjälpmedel för oss och då ska vi inte betala extraavgifter för den, säger Nils Duwähl, ordförande för Stockholms läns distrikt av DHR.

Det nya parkeringssystemet börjar införas i höst i Alvik, Stora Essingen, Aspudden, Gröndal, Årsta, Johanneshov och Hammarbyhöjden och nästa vår i innerstan, Sjöstan och Liljeholmen.