Ändrat ROT innebär tuffa månader för hanverkare

Månaderna efter årsskiftet har gått trögt för hantverkare i Danderyd.
Månaderna efter årsskiftet har gått trögt för hantverkare i Danderyd.
De ändrade reglerna för rotavdrag har gjort så att året börjat trögt för Danderyds hantverkare. De får mindre jobb än vanligt och är rädda för att tappa kunder till svartföretag.

– Det är klart att man är orolig, säger målaren Ola Svedin.

Vid årsskiftet ändrades reglerna för rot-avdrag. Tidigare kunde kunder som köpte rot-tjänster få avdrag på 50 procent av arbetskostnaden, nu är det endast 30 procent.

Det gjorde så att många skyndade sig att renovera. Enligt hantverkare som Mitt i pratat med var månaderna innan årsskiftet bland de mest upptagna de haft.

– Det var jättemycket fram till jul, folk ringde hela tiden. De fick inte tag i hantverkare, säger Christer Olsson som driver egen målerifirma.

Sedan dess har det varit lugnare. Christer Olsson jobbar mest mot företag och kommuner och klarar sig därför rätt bra ändå, men han säger att han får betydligt mindre förfrågningar från privatkunder nu.

– Folk ville åt de där procenten, så de skyndade sig att renovera förra året, säger han.

Den bilden bekräftas av Ola Svedin som även han driver målerifirma i Danderyd.

– Vi klarar oss tack vare att vi har ramavtal med en del företagskunder, men vi får färre förfrågningar nu, säger han.

Nu är han orolig över att tappa kunder till oseriösa företag som sköter betalningen svart.

– Det är klart att man är orolig, jag tror att svart arbetskraft kan komma tillbaka mer nu, säger Ola Svedin.

Flera hantverkare som Mitt i pratat med delar den oron.

Samtidigt säger många att det är för tidigt att utvärdera beslutet. Januari och februari är dåliga månader för hantverkare generellt, och även om det är lite mindre än vanlig i år så hoppas många att det ska dra igång igen framåt våren.

– April till december är det alltid mycket att göra, vi har en ganska trogen kundgrupp och jag hoppas att det kan komma igång som vanligt om ett tag, säger Ola Svedin.

Christer Olsson ger samma bild.

– Det är alltid ganska lite privatkunder nu, så även om det är mindre än vanligt ät det egentligen för tidigt att säga hur mycket det påverkat, säger han.