ANNONS

André om skadeståndet: Ett hån

André Khaldi har ständiga problem med huvudvärk efter att han fick en batong i huvudet på en derbymatch för två år sedan.
André Khaldi har ständiga problem med huvudvärk efter att han fick en batong i huvudet på en derbymatch för två år sedan.
Efter matchen. Intryckt pannben och sydd med fyra stygn.
Efter matchen. Intryckt pannben och sydd med fyra stygn.
Intryckt pannben och fyra stygn.

Så slutade dagen när André Khaldi från Ture­berg skulle gå på fotbollsderby. Han träffades i huvudet av en polismans batong.

Nu får han skadestånd.
ANNONS

Det blev stökigt vid arenan redan före fotbollsmatchen mellan Djurgården och AIK och den då 18-årige Turebergsbon André Khaldi och hans vän klev åt sidan. Efter bara någon minut kände han hur det blixtrade till.

– Jag kände hur någonting träffade mig i pannan, jag satte mig ner och kollade på handen, den var helt blodig.

Han fick hjälp av ambulanspersonal och tog sig till sjukhuset. Pannbenet var intryckt och han syddes med fyra stygn. Han var hemma i några veckor innan han kunde gå tillbaka till gymnasiet, och väl där gjorde huvudvärken det svårt att gå ut med godkända betyg.

Det värsta menar André är att han än i dag inte kan leva som han gjorde innan, så fort han utsätts för större press får han huvudvärk, och det påverkar honom i arbetslivet.

– Jag har konstanta problem med spänningar i både nacke och huvud. Nu går jag hos en sjukgymnast för att testa om akupunktur kan hjälpa.

På övervakningsfilm har han själv fått se vad som hände den där dagen i september för två år sedan vid Tele2 Arena.

– Det står en polis en bit bort och svingar batongen mot några andra, han tappar den över axeln, den flyger och träffar mig mitt i en folkmassa, berättar han.

Nu har han beviljats ersättning på 10 340 kronor av polismyndigheten.

– Det känns som ett hån. Jag tycker inte att polisen har skött det här på ett bra sätt. Självklart var det en olyckshändelse men jag känner att jag inte har fått någon ursäkt.

ANNONS

André hade begärt 50 340 kronor. Han får en del av den begärda summan eftersom polisen anses ha varit oaktsam. Bland annat ersätts han för förstörda kläder, läkarbesök och taxiresor. Däremot får han betydligt mindre än begärt för sveda och värk med motiveringen att det enbart är den ”akuta sjukdomstiden” – månaden han var sjukskriven – som avgör ersättningen. Och han får noll kronor för kränkning, detta eftersom polisen enligt rättsenhetens utredning inte gjort sig skyldig till något brott då han inte svingade batongen mot André.

Lena Gustafson Wiberg som jobbar som Supporter liaison officer (SLO), en länk mellan klubben och supportrarna, menar att det är ovanligt att en supporter får ersättning över huvud taget.

– Jag har inte hört talas om någon som fått det innan. Jag vet att poliser blivit dömda för brott men inte att någon fått skadestånd, säger hon.

Inspektör Fredrik Hedlundsupporterpolisens utredningsgrupp säger att polisen gör allt i sin makt för att ingen ska komma till skada. Men han säger också att det är problematiskt att många inte flyttar på sig när det blir oroligt.

– Vi har ganska god kännedom vilka som är risksupportrar. Problemet är att många klumpar ihop sig, folk kliver inte undan när det blir stökigt utan står kvar, säger han.

Lena Gustafson Wibergs utgångspunkt är att ingen ska skadas eller känna oro vid en match, oavsett var man befinner sig.

– Det är aldrig någon som ska behöva hamna i kläm, någonsin. Det är inte farligt att gå på fotboll, säger hon.

tel 550 550 00

Jag vet att poliser blivit dömda för brott men inte att någon fått skadestånd.Lena Gustafson Wiberg Supporter liaison officer

ANNONS
Mitt i:s nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev!

Få de bästa lokala nyheterna från Mitt i Sollentuna direkt i din inkorg.

Här kan du anmäla dig till fler nyhetsbrev.

Något gick fel. Vänligen prova igen!

Tack! Vi har skickat en bekräftelse till din inkorg.