Andreas, 92, lattjar med tv-spel på Nilstorpsgården

92-årige Andreas coachas i Wii-sports av Marcus.
92-årige Andreas coachas i Wii-sports av Marcus.
Nilstorpsgården tar till nya grepp för att aktivera sina boende. Förutom mer traditionella aktiviteter som bingo och musikaftnar har man nu köpt in tv-spelet Wii med sporttema.

– Det här är inget jag brukar göra, säger Andreas Zantoft, 92, boende på Nilstorpsgården, som drivs av Attendo.

Men han går med på att demonstrera Wii-spelet när Mitt i Lidingö Tidning kommer på besök. Marcus Zalitis, som jobbar på Nilstorpsgården, visar hur han ska spela bowling.

– Du håller fjärrkontrollen så här, och så släpper du knappen i rörelsen, säger han.

Andreas Zantoft lyckas få ner sju käglor.

– Bra! uppmuntrar Marcus Zalitis.

De spelar en stund, men det går lite trögt att få till ”knappsläppet”. Och när Marcus Zalitis tar över fjärrkontrollen får han ner färre käglor än Andreas.

– Vann jag nu? undrar Andreas Zantoft.

– Det är flera set kvar, men du har fler poäng än jag i alla fall, säger Marcus Zalitis.

– Skriv att jag slog Marcus i alla fall, säger Andreas Zantoft.

Wii-spelet köptes nyligen in till Nilstorpsgården och kan flyttas runt på olika avdelningar när det behövs. En del gillar det redan skarpt, andra måste motiveras lite mer. Men personalen har erfarenheten att det är viktigt att försöka få alla boende att testa på nya saker.

– Vi stimulerar dem att komma i gång och försöker säga att saker är jättekul och att de bör testa. I efterhand brukar de tycka att det var kul, säger sjuksköterskan Ingrid Ternström.

Forskning från tre äldreboenden i Sverige visar också att just tv-spelande kan ha många goda effekter. De boende får möjlighet att delta i utmanande aktiviteter i vardagen, som vanligtvis innehåller alltför få moment av spänning och nytt lärande. Resultatet av att spela blir ofta ökad självkänsla, större tilltro till den egna förmågan och en allmän känsla av välbefinnande.

Aktiviteter är viktigt på boendet och ger mening i vardagen. Man ordnar även bland annat bingo, danstillställningar och ställer just nu i ordning ett aktivitetsrum och har blomsterodlingsprojekt på balkongerna.

– Vi har ett ”salutogent” synsätt, vi ser till det friska i människan. Då betyder aktiviteterna mycket, säger Ingrid Ternström.

Men vad av allt detta gillar då Andreas Zantoft att göra? Han är svårflirtad. Dans är i alla fall inget för honom. Han har dansat färdigt, säger han. Mest gillar han att läsa hela tidningen och att prata. Men han tycker att personalen på Nilstorpsgården gör ett bra jobb, och han tycker att Wii-spelet är ett bra initiativ.

– Det är bra att det finns för dem som gillar det, säger han.