Andreas gör succé på Youtube

Med nära 13 000 prenumeranter börjar 16-årige Andreas Haglund från Tyresö strand bli en kändis på Youtube.

På lördag är han konferencier på Räddabarnen-dagen i Tyresö centrum.

Som många andra barn och ungdomar gillar Andreas Haglund att titta på andra barn och ungdomars klipp på Youtube och särskilt fastnade han för William Spetz, 16-åringen som numera fått ett program på Sveriges televisions webbsida.

Andreas hade också lagt ut egna små klipp, som fått allt mellan några hundra och upp till 14 000 visningar.

Men en natt för sju månader sedan när han hade svårt att sova kom han på en sketchidé som han tyckte var rolig. Den handlade om hur det är när han kollar på Melodifestivalen med sin mamma.

Sagt och gjort. Med sin telefon filmade Andreas när han spelade både sig själv och mamman. Och plötsligt fick han tittartal han aldrig haft tidigare. Sedan dess har det blivit 13 filmer till och nära 13 000 prenumeranter. Ett av hans filmklipp har visats mer än 100 000 gånger.

– Om jag inte lägger ut något på ett tag så hör vissa prenumeranter av sig och vill ha mer. Men jag vill inte lägga ut något bara för att man ska det, det måste vara kul.

Den påhittade mammafiguren Maria är en ofta återkommande gäst i Andreas sketcher, men särskilt mycket gemensamt med Andreas riktiga mamma har hon inte.

– Det är nog mest påhittat. Hon pratar inte så där i verkligheten, fast vissa saker har hänt på riktigt fast jag har skruvat till det, säger Andreas som egentligen gör det här med Youtube-sketcherna lite vid sidan om – egentligen är det dans som är hans stora intresse.

Som nioåring började han på Lasse Kühlers dansskola och är sedan dess helt dansbiten. På Södra latins dansprogram får han träna på skoltid och fyra dagar i veckan tränar han på Base23, vilket gett honom möjlighet att medverka i flera tv-sända galor – senast i helgens Världens barn-gala.

På lördag väntar ännu ett spännande uppdrag. Då ska Andreas Haglund vara konferencier på Rädda-barnendagen i Tyresö centrum.

– Det känns jättekul. Jag kommer att få manus till de viktiga delarna, det som måste sägas, men sedan får jag också hitta på själv.

Fakta

Andreas gillar