Andreas Ek nominerad till Selmapriset

Andreas Ek, författare och polis.
Värmdöbon Andreas Ek är en av tio som nominerats till Selmapriset.
Polisen och Värmdöbon Andreas Ek gav ut debutboken Raseri på sitt eget förlag 2016.
Nu har uppföljaren "Törst" nominerats till Selmapriset för bästa egenutgivna bok.

2016 gav Värmdöbon och kriminalteknikern Andreas Ek ut debutromanen Raseri, en berättelse om ett livsfarligt virus som sprider sig som en löpeld genom Stockholm och gör människor galna. Huvudkaraktären är polisen Erik som kämpar för att överleva och hitta sin familj.

Nu är uppföljaren Törst nominerad till Selmapriset för bästa egenutgivna bok. Det är femte året i rad som priset delas ut av bokförlaget Vulkan. Vinnaren som utses i början av april belönas med 20 000 kronor.

Grattis till nomineringen, hur känns det?

– Det känns jätteroligt! Det som är roligt med Selmapriset är att man uppmärksammar egenutgivarna. Det är väldigt svårt – inte bara att skriva ett bokmanus – men att göra en bok av det med allt vad det innebär med marknadsföring, omslag och att skicka den till tryck. Det ligger mycket jobb bakom så därför är det extra kul att bli nominerad, säger Andreas Ek.

Berättelsen rör sig mellan spänning och skräck när viruset utvecklas och påverkar människor på ett nytt sätt. Andreas Ek är ett fan av dystopier och hämtar bland annat inspiration från tv-serien The Walking Dead och bokserien The Passage av Justin Cronin.

Har du påverkats av ditt yrke som polis i ditt skrivande?

– Lite grann tror jag. En del smågrejer har jag varit med om själv, även om det är mycket fiktion. Jag har väldigt lätt att identifiera mig med huvudpersonen som är polis.

Blev refuserad – startade förlag

Att ge ut böckerna utan ett förlag i ryggen var inte självklart. Debutboken refuserades flera gånger, men när en redaktör trodde på manuset fick Andreas Ek ett kvitto på att idén var bra.

Han bestämde sig då för att starta sitt eget förlag och har sedan dess fortsatt på den banan.

– Nu håller jag på med en deckare som jag ska ge ut själv och jag hoppas den ska komma i jul.

Har du någon favoritplats på Värmdö dit du går för att skriva?

– Jag bor i närheten så det har hänt att jag har suttit på caféet i Grisslinge, det är ett trevligt café.