ANNONS

Andreas vill ha rak kommunikation

Personer med Aspergers syndrom kan uppfattas som ouppfostrade.
– Jag accepterar ju mitt liv, sen har jag alltid lite svårigheter som jag tränar på. Men omgivningen - där är det noll koll, säger Hässelbybon Andreas Brunnström, som nu skriver en bok om hur det är att leva med diagnosen.
ANNONS

Det är inte första gången som Lokaltidningen Mitt i Västerort träffar Andreas Brunnström. År 2003 skrev vi om honom för första gången. Då var han 23 år, bodde fortfarande hemma och tog en promenad med grannens Golden retriever varje dag. Specialintresset utryckningsfordon var något som upptog en stor del av fritiden – men nu är det ett annat intresse som gäller och det genomsyrar hans lägenhet. För han har flyttat hemifrån. Väggarna i tvårummaren har flera foton med samma motiv. Den egna hunden Ludde.

– Att skaffa en hund gjorde att mitt självförtroende växte enormt. Jag blev trygg med mig själv. Alla är så roliga för de har sagt att jag har vuxit. Och då har jag tänkt jaha, har jag gått upp i vikt, ja kanske lite, säger Andreas, skrattar och tar sig på magen.

– Men de menade ju att jag vuxit psykiskt i mitt självförtroende, men det kopplade ju inte jag först.

Andreas har övat på att förstå ironi

Personer med Aspergers syndrom har ofta svårt att uppfatta kroppsspråk och när ett ord används bildligt. Något annat som kan vara svårt för en person med diagnosen att förstå är ironi. Det är något som Andreas har övat upp på sitt jobb på Spoon.

– När jag kom förstod jag inte vad ironi var. Nu har jag gått in och vågar vara ironisk och vi skrattar och skojar och sen när det blir allvar, säger Andreas Brunnström och knäpper med fingrarna, då slår vi om.

– Det hörs också på tonläget, så det har jag också tränat på. Det är svårt för oss att höra, vi uppfattar ju allting helt annorlunda än vad ni gör.

 ”Men jag luras inte, jag spelar inte. Jag förstår bara inte.”

Andreas Brunnström tränar ständigt för att bli bättre på att kommunicera med personer som inte har Asperger.

– Men omgivningen – där är det noll koll. De förstår inte oss över huvudtaget. Och när man försöker förklara så måste man göra en novell på en massa sidor i en bok för att de ska förstå vem jag är. Och det har man inte tid med när man när man är stressad i en butik eller ringer ett samtal. Och de blir arga, de blir frustrerade för de ser mig som 36 år, det här borde du förstå och kunna. Men jag luras inte, jag spelar inte. Jag förstår bara inte, säger Andreas Brunnström.

ANNONS

Och det är just det som han vill att omvärlden ska förstå. Det är därför han skriver boken ”Två världar möts – att leva med Aspergers syndrom”.

– Jag har alltid haft den drömmen, att få skriva en bok om hur det är att leva med Aspergers. För att folk ska få en förståelse för de som har det. En bok som mamma hade velat ha när jag fick diagnosen som 17-åring, säger Andreas Brunnström.

Personer med aspergers syndrom tar allt bokstavligt

Han vill sprida kunskapen om diagnosen.

– Kunskapen, att vi inte är farliga, vi är inte bråkiga, vi vill ingen illa. Det är att det blir miss i kommunikationen. Vi tar allt bokstavligt. Vi vill ha rak kommunikation.

Han berättar att det finns en tumregel för att få en person med Asperger att förstå och må bra. Det är att förklara när, var, varför och med vem eller vilka.

– Förklarar du det får du en jätteglad Aspergare, säger Andreas Brunnström.

Det är nämligen svårt med val för en person med diagnosen. Han ger ett exempel – när du ber honom gå till affären och köpa äpplen.

– Hur många, vilken färg? säger han och slår ut med händerna.

– Du kan inte säga gå ner och välj själv. Du får hämta mig i butiken, jag kommer inte därifrån för jag har svårt för val, berättar han.

Brandmännen kom för att fira Andreas födelsedag

Något som Aspergare är bra på är att lära sig mycket om ett specialintresse. För Andreas har det alltid varit utryckningsfordon. Han har fortfarande mycket god kontakt med Vällingby brandstation.

– När jag bodde i Grimsta så kom de till mig när jag hade födelsedagsfest, med blåljusen på och väckte hela området. Och då har jag ofta fått stora blombuketter av dem, berättar han.

”Jag vill ha två guldringar.”

När Lokaltidningen Mitt i Västerort träffade Andreas sist våren 2006, jobbade han på posten, letade efter en egen bostad och drömde om fru, fyra barn och villa. Då var han inte redo för kärleken än, är han det nu?

– Där är jag inte än. Jag är fortfarande väldigt osäker. Men om tio år hoppas jag att jag är lyckligt gift med en man ska vi nog säga. Och så har vi barn, om vi adopterar. Och vi är både förlovade och gifta. För jag har alltid önskat mig, även innan jag skaffade ringen i örat, en förlovningsring och en vigselring. Jag vill ha två guldringar.

Om tio år hoppas han också att han gått vidare i karriären och att han jobbar med kommunikation mellan personer med Asperger och de utan.

– Jag har önskat att bli en tolk för aspergare, även fast det är svenska. För om någon går på ett besök på försäkringskassan, tandläkaren eller socialtjänsten, då kan det bli väldigt mycket missförstånd. Där vill jag sitta med som en tolk och översätta till aspergerpråket, som blir lite mer konkret, säger Andreas Brunnström.

Fakta

Detta är Andreas Brunnström

Ålder: 36 år

Bor: Hässelby villastad, i en egen lägenhet som tillhör ett LSS-boende.

Gör: Jobbas om vaktmästare/receptionist/allt-i-allo på kommunikationsföretaget Spoon.

Aktuell med: Skriver nu boken ”Två världar möts – att leva med Aspergers syndrom” tillsammans med frilansjournalisten Anna-Maria Stawreberg. Boken ges ut av Gothia Fortbildning i början av 2017.

Intressen: 12-årige hunden Ludde.

Drömmer om: Två guldringar på fingret och att jobba mer med kommunikationen mellan personer som har Aspergers och andra utan diagnos.

Fakta

Aspergers syndrom

Aspergers syndrom är en så kallad neuropsykiatrisk funktionsnedsättning.

Symtomen kan vara olika starka för olika personer.

Diagnosen märks på hur personen kommunicerar med andra. Det kan till exempel vara svårt att förstå vad andra menar och hur de känner, om de inte säger det rent ut.

Personer med diagnosen fungerar bra intellektuellt, eller ibland över genomsnittet inom några eller flera områden som man är särskilt intresserad av.

Källa: 1177.se
ANNONS
Mitt i:s nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev!

Få de bästa lokala nyheterna från Mitt i Västerort - Hässelby Vällingby Spånga direkt i din inkorg.

Här kan du anmäla dig till fler nyhetsbrev.

Något gick fel. Vänligen prova igen!

Tack! Vi har skickat en bekräftelse till din inkorg.