Andreas Weise­ diggar 80-talet

Snart drar succéturnén Diggiloo ut på vägarna igen. Med 80-talet som tema ska årets artister få hela Sverige att gunga.

– Diggiloo är inte så internt och pretentiöst som mycket annat, säger Lidingöbon Andreas ­Weise som följer med i år.

Under många år ledde Lasse Holm musikprogrammet Diggiloo i SVT. För tio år sedan förvandlades programmet till show som sedan dess setts av närmare en miljon svenskar. Och snart är det dags igen.

Den 1 juni går startskottet när artister som Charlotte Perelli, Jessica Andersson, David Lindgren och E-type reser till Ronneby och sedan vidare ut i landet. Med i år är även Andreas Weise.

– Det blir ett skönt break i den kreddighetscirkus som musikvärlden är. Jag var på Grammisgalan i februari och herregud… Jag gick bara runt och frågade mig ”Har de här människorna roligt?”, säger han.

Så Diggiloo är inte så kreddigt?

– Det är kreddigt på det viset att det är en show som säljer slut varje år, vart den än kommer. Det ska bli jätteroligt att få uppträda med människor som verkligen bjuder på sig själva och har kul. Vi är som Glada Hudik-teatern på turné.

Hur mycket festande blir det under turnén?

– Inte mycket. Enda undantaget blir efter sista konserten i Båstad. En kompis till mig driver Peppes bodega, men jag har aldrig velat festa i Båstad för att inte befästa stereotypen av mig. Men i år gör jag ett undantag, min mormor och morfar kommer dit och de är inte fega på att festa.

Årets tema är 80-talet. Den exakta låtlistan har inte spikats än, men publiken kommer att få höra allt från Lena Philipssons ”Kärleken är evig” till Ulf Lundells ”Öppna landskap”. Och utländska hits som ”Private dancer” och ”Paradise city”.

Andreas Weise själv har knappast några tydliga minnen från 80-talet – han föddes 1986. Men musiken gillar han.

– West coast-musiken är min grej. Toto och Chicago och de prylarna.

Vi är som Glada Hudik-teatern på turné.Andreas Weise

Fakta

Avslutar på kunglig mark