Andrei dirigerade operan för en dag

En kvart in i föreställningen blev dirigenten sjuk. Då ryckte Andrei Nikolaev in.

– Som tur var har jag gått en treveckorskurs för tio år sedan, säger han.

Salongen på Kungliga Operan var fullsatt. Biljetterna till förra lördagens föreställning Nötknäpparen av Pjotr Tjajkovskij hade många köpt ett halvår i förväg.

Operans egen orkester Hovkapellet började spela, ridån gick upp, men en kvart in i föreställningen blev orkesterns dirigent sjuk och tvingades avbryta.

Andrei Nikolaev från Brunna spelar fiol i Hovkapellet och tillsammans med de andra musikerna blev han förbryllad.

– När hon avbröt förstod vi att något hänt. Dirigenten går inte bara ut, säger han.

Någon var tvungen att hoppa in. Andrei fick frågan och fem minuter senare stod han framför publiken med dirigentpinne i handen.

– Jag har dirigerat mindre ensembler förut, men aldrig det här – en stor balettproduktion med hela Hovkapellet, största möjliga orkester och utan några repetitioner.

Hovkapellet har ungefär 100 musiker och därtill kommer hela baletten som också är beroende av dirigenten. Nötknäpparen är ungefär två timmar lång.

– Som tur var hade jag gått en treveckorskurs för tio år sedan, men det kändes ändå som att jag precis lärt mig simma och därefter måste hoppa från Niagarafallet.

Men det gick bra. Andrei Nikolaev genomförde hela föreställningen och fick stående ovationer. Den ordinarie dirigenten drabbades inte av någon allvarlig sjukdom och är nu tillbaka.

Men om chansen ändå dyker upp igen skulle Andrei Nikolaev inte tveka.

– Det var första gången jag dirigerade en orkester och jag skulle absolut göra det igen, om livet gav mig chansen. Men kanske med lite mer repetitioner.