Andy vill ha Sveriges renaste tatueringsstudio

”Vi måste visa att vi är en seriös yrkesgrupp och det känns jättekul att vara först”, säger ”Tusch Andy”.
”Vi måste visa att vi är en seriös yrkesgrupp och det känns jättekul att vara först”, säger ”Tusch Andy”.
Tatueringsstudion på ­Södermalm är först i Sverige med att hygien­certifieras. Förra veckan sprejades alla ytor med ett medel som äter upp bakteriernas mat.

Det var för två år sedan som Andreas ”Tusch Andy” Malmborg tog över studion där han jobbade på Borgmästargatan och döpte om den till Tatueringsstudion. I samma veva fick han nys om den nya metoden för att få ner bakterienivån.

– Medlet käkar upp bakteriernas näring, det lät nästan för ballt för att vara sant, säger Andy.

Efter flera års väntan, tester och diskussioner med myndigheter blir satsningen verklighet. Förra veckan sattes en UV-lampa upp och medlet sprejades på alla ytor och alla färggranna, inramade tatuerings­motiv i den lilla studion.

– Det är jättekul att vara först. Vi vill ligga steget före och visa att vi är en seriös yrkesgrupp, säger Andy och syftar på den debatt som pågår om oseriösa ”hemmatatuerare” och de konsekvenser som deras arbete får.

– Det är vi som är seriösa som drabbas av de förbud som kommer. Med den här certifieringen får vi en kvalitetsstämpel som inte har funnits tidigare, säger han.

Activa, som medlet heter, aktiveras av ljus och gör så att bakterierna i luften dör. I Spanien och Asien används det på allt från sjukhus till hotell och i Sverige började det användas för tre år sedan, för att minska lukten i soprum.

– Sedan dess har vi gått vidare till att behandla andra bakteriella lokaler som gym, och nu även tatuerare, förklarar Peter Stjärne­bring, projektledare på Opeco som utför hygiencertifieringen och mäter av bakterienivåerna två gånger per år.

Det är Tattoo and Piercing Education (TPE) – som utbildar tatuerare i hela landet – som har ingått ett samarbete med Opeco, och nu hoppas man att tatuerare över hela landet ska haka på.

– Det här kommer att förändra sättet myndigheterna ser på oss, en jättemöjlighet för branschen att höja standarden, säger Jens Bergström på TPE.

Nästa studio på tur är hans egen, Heavenly Ink i Åkersberga.

Fakta

Svälter ut ­bakterierna

Activa, som innehåller titandioxid, sprejas på alla väggar och tak.

När medlet träffas av uv-ljus sker en fotokatalytisk process som renar luften.

Förenklat kan man säga att medlet äter upp bakteriernas näring så att bakterienivån sänks upp till 90 procent.

Resten av lokalen rengörs med en speciell antibakteriell vätska.

Källa: Opeco