Anette förvandlar din port till konst

Välbesökt utställning. Anette Björk Swensson med målningen "Etage 1" i famnen. Tavlan längst till vänster heter "Dörren" och visar Anette Björk Swenssons egen port hemma i Abrahamsberg. Målningen till höger heter "Dörren är öppen".
Välbesökt utställning. Anette Björk Swensson med målningen "Etage 1" i famnen. Tavlan längst till vänster heter "Dörren" och visar Anette Björk Swenssons egen port hemma i Abrahamsberg. Målningen till höger heter "Dörren är öppen".
En gård eller port i Abrahamsberg, en trappa i Åkeshov eller en parkväg i Judarnskogen.

Brommakonstnären Anette Björk Swensson hämtar sina motiv från hemmaplan. Allt skildrat i tydliga linjer och vinklar.

– Jag går igång på hur ljuset faller.

Det säger konstnären Anette Björk Swensson som precis har avslutat sin senaste utställning, ”Där Jag Är”, på Galleri Helle Knudsen på Östermalm. Den kretsar mycket kring trappor och Anette Björk Swensson är nöjd. Utställningen har varit välbesökt. Dessutom fick i princip varenda målning ett litet rött ”såld”-hjärta.

Det är mycket fokus på ljus, linjer och vinklar. Det är trapphus, portar och innergårdar i olja och akvareller där grusvägar möter granskog och parkvägar kantas av lövträd.

– Jag målar nästan alltid tavlor från där jag är. Plötsligt ser jag något och så måste jag göra en bild av det. Det finns bilder överallt.

Anette Björk Swensson växte upp i Dalarna men bor sedan 30 år tillbaka bor i Bromma.

– Jag har alltid målat. Jag tecknade mycket på gymnasiet, då jag gick estetisk linje, och sedan dess har jag hållit på, berättar hon.

Under en period bodde hon och dåvarande maken i en av de pampigaste funkisvillorna i Södra Ängby – en 485 kvadratmeter stor villa med sjöutsikt på Molinvägen 5. Huset ritades av arkitekten Björn Hedvall och var utställd på i Nordisk byggdag i Oslo 1938.

– Vi föll för funktionalismen. Jag är glad att jag har bott i det huset, säger Anette Björk Swensson.

Efter skilsmässan flyttade hon till Abrahamsberg. Där har hon även sin ateljé och där hittar hon många av sina motiv. Både porten och gården utanför huset är bevarade för eftervärlden i olika målningar. Men även miljöer från Åkeshov och Judarnskogen finns i Anette Björk Swenssons konst. Några tavlor skildrar också naturen i Roslagen där hon har ett torp. En liten akvarell har en orange reflexpinne i centrum och tavlorna har namn som ”Parkljus”, ”Dörren” och ”Etage 1”.

– Förr i tiden tänkte jag mycket på namnen. Nu har jag slutat med det och de flesta får tråkiga namn eftersom jag vill lämna över så mycket som möjligt åt betraktaren, säger Anette Björk Swensson.

Sin första utställning hade hon 1980. Hon har studerat konst i New York och ställt ut i London. Under årens lopp har det blivit ett trettiotal utställningar och idag ägnar hon sig åt sitt måleri fyra dagar i veckan.

– Jag är lyckligt lottad som får det att gå runt.

Vid sidan av sitt konstnärskap har Anette Björk Swensson utbildat sig till ört- och näringsterapeut inom alternativmedicinen och tre dagar i veckan jobbar hon med rådgivning i en hälsokostbutik.

– Det är bra att ägna sig åt något helt annat, då blir man mer peppad när väl ska måla, säger hon.

Anette Björk Swensson har även en egen häst som hon ägnar mycket tid. Oftast blir det mockning och hästskötsel på förmiddagarna. Först framåt eftermiddagarna börjar hon måla.

– Jag brukar inte vänta på inspiration. Det är bättre att bara gå ner i ateljén.

När en utställning är slut brukar det ofta kännas ganska tomt, säger Anette Björk Swensson.

– Det kan bli en fadd känsla kring motiv man jobbat med i flera år och plötsligt triggar de inte längre. Tidigare kunde jag bli stressad av det men nu har jag hållit på så länge att jag vet att det kommer nya perioder.

Fakta

Nästa utställning i höst

Namn: Anette Björk Swensson.

Född: I Falun 1956.

Bor: Sedan 30 år tillbaka i Bromma, de senaste tio åren i Abrahamsberg.

Kuriosa: Bodde under en period i en av de pampigaste funkisvillorna i Södra Ängby på Molinvägen 5. Huset ritades av arkitekten Björn Hedvall och var utställd på i Nordisk byggdag i Oslo 1938.

Husdjur: Tre katter. En egen häst ute på Lovön.

Konstnärskap: Började teckna under gymnasiet. Har gått konstskola i New York och har ett trettiotal utställningar bakom sig.

Aktuell: Har precis haft en utställning på Galleri Helle Knudsen på Karlavägen.

Nästa utställning: Medverkar under Affordable Art på Nacka Strandsmässan den 13-16 oktober 2016.