Anette stoppar bilar för att skydda barnen

Anette Hartzell, som vill ha ett övergångsställe just här, stoppar bilar utanför Hagaskolan.
Anette Hartzell, som vill ha ett övergångsställe just här, stoppar bilar utanför Hagaskolan.
Trafiksituationen utanför Hagaskolan i Vendelsö har blivit livsfarlig, menar många. Nu har pensionären Anette Hartzell tagit saken i egna händer.

Varje morgon stoppar hon trafiken – för barnens skull.

– Du är en trafikfara, säger en uppretad kvinna som tvingats stanna bilen.

– Jag tänker bara på barnen, svarar Anette Hartzell och låter några elever gå över vägen.

Så ser det ut när pensionären Anette Hartzell varje morgon står med sina egenhändigt gjorda skyltar och stoppar bilar och lastbilar vid Hagaskolan.

”Vi kör lugnt även här” och ”Vill gå över gatan, tack”, står det på skyltarna hon bestämt visar bilisterna.

Merparten hälsar vänligt, stannar och låter barnen gå över gatan.

– De flesta är jättetacksamma att jag står här, barnen kommer ju inte över gatan annars. Men några har varit sura, en karl sa att det inte är mitt jobb att stå här och någon kvinna har skrikit att hon visst håller hastighetsgränsen, säger Anette, som bott i Lyckeby i Vendelsö i större delen av sitt liv.

– Trafiken ökar varje år och trots det gör man inget övergångsställe. Det är väldigt få som håller 30 kilometer i timmen. Barnen vågar knappt gå över gatan längre och jag känner varken att kommunen, skolan eller polisen bryr sig. Man bara väntar på första olyckan.

Hanna Lamberg, ansvarig för trafikfrågor i Haninge, tycker att föräldrarna är det största problemet vad gäller trafiksituationen vid skolorna.

– Otryggheten beror främst på många bilar vid lämning. Vi försöker få föräldrarna att lämna barnen längre bort från skolorna eller turas om att gå eller cykla med barnen. Skolan har en viktig uppgift att informera föräldrarna om hur man vill ha det, vi tittar på åtgärder och kommer att kontakta Hagaskolan.

Anette Hartzell känner sig tvungen att fortsätta gå hit.

– Jag är 67 år, jag tycker inte det är meningen att jag ska stå här och frysa när snön kommer. Men jag måste det för barnens skull, ­säger hon.