Anföll med kniv för ett par byxor

Ett bråk om ett par jeans. Det är åklagarens teori om vad som låg bakom knivskärningen som höll på att sluta med att en Väsbybo miste livet.

I morgon börjar rättegången där två 18-åringar är misstänkta för överfallet.

Vid 19.30-tiden den 16 oktober blev passagerarna på buss 524 plötsligt vittne till hur en ung man blev brutalt överfallen i mittgången.

Två personer hade följt efter mannen, en 18-åring från Väsby, ombord på bussen som stod på busstorget i Väsby. Beväpnade med kniv och batong gick de till våldsam attack.

Enligt vittnen på bussen gick det väldigt fort, och de två gärningsmännen lämnade sedan 18-åringen blödande efter knivhuggen. Därefter tog de pendel­tåget till Sollentuna.

I morgon börjar rättegången. Två 18-åringar, båda från Sollentuna, åtalas. En för försök till mord för knivhuggen, och den andre för grov misshandel för slagen med batongen.

En tredje man är åtalad för medhjälp till grov misshandel för att ha sökt upp brottsoffret på busstorget och sedan hållit fast honom i väntan på de två andra förövarna.

Enligt rättläkarens utlåtande var det ”ren tur att knivhuggen inte tog värre än vad de gjorde”. Hade huggen mot Väsbybon bröst träffat någon centimeter åt ett annat håll hade kniven kunnat gå in mellan revbenen och orsaka dödliga skador på inre organ.

– Han hade änglavakt som klarade sig, säger målsägarbiträdet Carla Pantzer.

Väsbybon som blev överfallen har uppgett att konflikten handlade om ett par jeans. Enligt honom hade en av de åtalade lånat ett par byxor av hans flickvän, och att han sedan tagit kontakt med den åtalade för att få dem tillbaka, eller få pengar för dem.

Enligt åklagare Catarina Bergqvist har inget annat motiv framkommit i utredningen.

– Det ter sig som en liten sak för att det ska få sådana här konsekvenser, säger Catarina Bergqvist.

I åklagarens bevisning finns bland annat övervakningsbilder från bussen, vittnesmål från passagerarna och sms-konversationer (se faktaruta).

– Bevisläget ser bra ut, säger Catarina Bergqvist.

Den 18-årige Sollentunabo som är åtalad för batongslagen erkänner misshandel av normalgraden. Den man som åtalas för knivhuggen nekar dock till brott helt och hållet och förnekar att han över huvud taget var på bussen.

Lokaltidningen Mitt i har sökt mannens advokat utan framgång.

Här flyr de tre åtalade tillsammans med en person som inte är åtalad för något.

Fakta

Sms:ade efter knivhuggen

Följande sms-konversation har återskapats från raderade meddelande. Åklagarens slutsats är att de har skickats från den åtalade till en kvinna som han haft en relation till.

”Säger jag kan döda för dig o du tror jag playar hahah”

”Vart högg du han”

”Överallt”

”Varför gör du såhär”

”Därför vem är han som förnedrar mig inför min tjej att han ens har bollar o vågar möta upp dig o förstör mellan oss”

Källa: förundersökningen