Ängby Fäktklubb har fått en ny hall

Ängby Fäktklubb har fått Sveriges modernaste hall med pister influgna från Tyskland.

– Vi har fått goda förutsättningar att fostra nya olympier, säger ordföranden Tomas Åkerberg.

Ängby Fäktklubb har huserat i Åkeshovshallen sedan början av 90-talet. I samband med ombyggnaden av Åkeshovsbadet var klubben tvungen att lämna sin lokal.

Nu står den nya hallen klar, även den i Åkeshovshallen.

– Det är en jättefin hall, Sveriges modernaste fäktlokal, säger Ängby fäktklubbs ordförande Tomas Åkerberg.

Från början ville Stockholms stad satsa på lösa fäktpister som rullas ut och in i samband med träning. Men till sist lyssnade man på klubbens krav och installerade särskilda jordade pister.

De är 14 meter långa och en meter breda, har flugits in från Tyskland och installerats av tyska tekniker.

– Kommunen brukar mest få ris, men i det här fallet tycker jag att kommunen har gjort en jättefin insats, säger Tomas Åkerberg.

I fäktning är det viktigt att kunna träna under tävlingslika former, menar han.

– Inga andra hallar i Sverige har den här typen av fasta pister. Ofta fäktar man på vanliga idrottsgolv, det blir felaktiga markeringar och så tvingas man vänta med att fäkta igen tills lampan som indikerar träff slocknar, säger Tomas Åkerberg.

Han är en av klubbens fyra olympier och deltog i OS 1988, där han tillsammans med sin bror Peter Åkerberg och Per Täckenström kom nia i lagtävlingen.

I klubben finns även världens mesta kvinnliga olympier, Kerstin Palm, 69, med sju olympiska spel på meritlistan.

– Vi har fått goda förutsättningar att fostra nya olympier. Det är lättare att motivera en satsning när grejerna fungerar, säger Tomas Åkerberg.

Stockholms stad har investerat 150 000 kronor i den nya fäkthallen. Ombyggnaden blev klar för någon vecka sedan och verksamheten är i full gång.