ANNONS

Ängbybor räds ökad trafik med Snabba hus nybygge

Istället för att låta bilar köra in vid bensinmacken kan trafiken gå längs Bergslagsvägen.
Istället för att låta bilar köra in vid bensinmacken kan trafiken gå längs Bergslagsvägen.
När Snabba hus bygger ungdomsbostäder i Norra Ängby kan den ökade trafiken ledas in längs lokalgatan Bergslagsvägen. Det får boende att protestera.
– Det här är ett stort orosmoment för oss, säger Mia Andersson.
ANNONS

Varje dag kör tusentals bilar förbi längs Bergslagsvägen utanför Håkan Hanssons och Mia Anderssons hem i Norra Ängby. Men på deras lokalgata, innanför bullerplanket, är det lugnt. Det kan det dock bli ändring på.

– 127 bostäder, det säger sig självt att det kommer att bli en jättebelastning på vår lokalgata, säger Mia Andersson och drar barnvagnen intill sig.

Här, på en tomt längs med Bergslagsvägen, på gränsen till villaområdet Norra Ängby och mitt emellan stationerna Råcksta och Islandstorget, planeras det att byggas 127 nya lägenheter. Byggprojektet heter Snabba hus och innebär att man bygger mobila hyresrätter för unga vuxna uppförda på tidsbegränsade bygglov.

– För att bygga huset hoppar man över kravet på detaljplan. Tanken är att huset får stå på platsen i max 15 år för att sedan flyttas till en ny tomt, säger Maria Strandberg, projektledare.

Oro för lekande barn längs gatan

Bygget har gjort boende i området upprörda redan innan det första spadtaget ens har tagits.

Boende på Bergslagsvägen tror att ungdomsbostäderna som ska byggas kommer generera mer trafik på deras gata. Foto: Anna Z Ek.

Farhågan är att antalet bilar kommer att öka på lokalgatan Bergslagsvägen. Trafiken till ungdomsbostäderna kan ledas in där och inte in från stora Bergslagsvägen via bensinmacken som ligger närmare gräsplätten. Ett beslut som kan få stora konsekvenser, menar Mia Andersson.

ANNONS

– Ett av de stora orosmomenten är att vi ju har barn som leker på gatan och som tar sig till skolan. Med trafiken så ökar riskerna och framkomligheten, säger hon.

Så här ser liknande hus ut i Västberga. Foto: Tor Jarl Nordin

Så här ser liknande hus ut i Västberga. Foto: Tor Jarl Nordin.

Boende protesterar mot hyresrätterna genom att bland annat höra av sig till politiker. Per Axberg, som bor närmast gräsplätten där Snabba hus ska bygga, vill inte att bostäderna ska byggdes överhuvudtaget.

– Tidigare, innan vi fick en spärr, så smet folk och körde bil på cykelvägen från bensinmacken och in till oss på Bergslagsvägen. Hur ska det bli nu? säger han.

Även Mattias Jonsteg är skeptisk till att trafiken ska ledas längs hans och hans grannars gata.

– Trafiksituationen oroar mig mest, säger han.

”Unga cyklar mer och har inte bil”

Enligt Snabba hus kalkyl så räknar man med att endast få av de framtida boende i hyresrätterna kommer ha bil. Dessutom är det, enligt dem, inte säkert att trafiken kommer att dras längst Bergslagsvägen.

– Generellt så kan man säga att de som kommer att bo i snabba hus är en grupp som sällan har bil. De åker oftare kollektivt och cyklar, säger Maria Strandberg. 

I nybygget finns endast ett fåtal parkeringsplatser planerade. På så sätt minskar man antalet bilar, menar Snabba hus. Det är dock inga argument som biter på de boende i Norra Ängby.

– Att de inte kommer att ha bil håller ju inte. Det är klart att det kommer att bli ett ökat antal bilar. Och redan nu är det trafikstockning när man ska in på vår gata. Med flera bilar parkerade kommer det heller inte gå att mötas utan man måste vänta på att bilarna ska åka hela sträckan. Jag förstår inte hur det här ska gå ihop, säger Mia Andersson.

ANNONS
Mitt i:s nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev!

Få de bästa lokala nyheterna från Mitt i Stockholm direkt i din inkorg.

Här kan du anmäla dig till fler nyhetsbrev.

Något gick fel. Vänligen prova igen!

Tack! Vi har skickat en bekräftelse till din inkorg.