De hade änglavakt – stoet Bella kunde ha dött

Sara Höckert; Ekebystallet; Ekeby Gård; Häst; Bella; Danderyd; Djursholm
Mötet med den lösspringande hunden vara nära att i katastrof för Sara Höckert och Bella.
Ridturen vid Ekebysjön var nära att sluta i katastrof. Sara Höckerts häst Bella blev skrämd av en lösspringande hund, kastade av henne och skenade hem till stallet. Över den hårt trafikerade Danderydsvägen.

I våras dog en häst på Ekerö sedan den skrämts av en lösspringande hund. I måndags var det nära en liknande katastrof i Danderyd.

Sara Höckert och en kompis från Ekebystallet i Djursholm var ute och red på en av ridslingorna runt Ekebysjön. När de galopperade uppför en backe kom en lösspringande dansk/svensk gårdshund farande nerifrån sjön.

– Den skällde ut min häst som tvärvände i 180 grader så att jag flög av, berättar Sara Höckert för Mitt i Danderyd.

Skenade till stallet

Medan ridkompisen lyckades lugna ner sin häst såg Sara Höckert hur hennes unghäst Bella skenade tillbaka mot Ekeby Gård: ”Om 60 sekunder har jag en död häst eller så har hon klarat sig levande till stallet”, tänkte Sara Höckert, larmade personalen på sin mobil och sprang efter.

Femåriga Bella hade änglavakt. Bilisterna på hårt trafikerade Danderydsvägen stannade och släppte över stoet.

– Hon gick omkull och fick skrapsår på benen, men mår idag förhållandevis bra, säger Sara Höckert.

Borde polisanmält händelsen

Direkt efter olyckan var hon upprörd och skrev ett inlägg på Facebooksidan Danderyds anslagstavla: ”Snälla om din hund jagar hästar och dylikt, ha den kopplad”:

Gensvaret har varit stort. En del tycker att hon borde polisanmäla händelsen, eftersom området kring sjön är ett naturreservat där hundägare enligt föreskrifterna ska ha ”sådan tillsyn att hunden omedelbart ska lyda vid tillrop och uppföra sig som om den var kopplad”.

Andra menar att den här sortens konflikter skulle kunna undvikas om det fanns en ordentlig hundrastgård i kommunen. En Danderydsbo går så långt som att föreslå att kommunen tillåter lösgående hundar på definierade områden med stor areal, likt Hyde Park i London. ”Sen är det upp till var och en att vistas där”.

Även den omvända konflikten lyfts fram. Hur galopperande hästar på andra platser i kommunen har skrämt livet ur hundar.

Bett om ursäkt

Sara Höckert har själv hund och vet hur tråkigt det är att inte kunna ha den lös. Hon är inte ute efter att hänga ut hundägaren, som för övrigt har hört av sig och bett om ursäkt.

Snarare vill hon uppmana alla som vistas på eller i närheten av ridvägar att ta större hänsyn till varandra. Om man vet med sig att man har en hund med jaktinstinkt bör man hålla den kopplad, menar hon.

– Eller om man cyklar eller kör bil förbi en plats där hästar ofta passerar, sakta ner, säger hon.

Hästar är flyktdjur

Bara för att det sitter en ryttare på ryggen är det nämligen inte självklart att hon eller han kan råda över situationen om hästen blir skrämd, vilket många tycks tro.

– Hästar är flyktdjur och väger lika mycket som en älg. Det är inte bara ryttaren och hästen som kan bli skadade, säger Sara Höckert.

I det här fallet gick det bra. Men om hon eller Bella hade fått allvarligare skador hade det varit hundägaren som fått bära ansvaret rent juridiskt.

I Ekeröfallet dömdes hundägaren nyligen till böter för brott mot lagen om tillsyn över hundar och katter. 

Fakta

När du möter ryttare i trafiken

✔️ Försäkra dig om att häst och ryttare upptäckt dig och var uppmärksam på tecken från ryttaren.

✔️ Sänk farten i god tid och håll en jämn hastighet. Om hästen verkar orolig stanna gärna och låt ryttaren rida åt sidan. Ha ögonkontakt med ryttaren.

✔️ Lämna betryggande avstånd i sidled när du passerar hästen.

✔️ Undvik plötsliga ljud som kan skrämma häst och ryttare, exempelvis ljud från tryckluftsbromsar eller signalhorn.

✔️ Om en grupp ryttare är på väg att passera vägen är du skyldig att lämna fri väg eftersom gruppen i lagens mening utgör en så kallad ”annan procession”.

✔️ Blända av när du möter hästar i mörker.

Källa: Svenska Ridsportförbundet, “Hästar i trafiken – till dig som kör bil”.