Min lokala hjälte

Angrep sin mamma med yxa – döms

Dömer mannen.
Dömer mannen.
Efter en konflikt om droger blev mannen aggressiv. När hans mamma tog skydd i en bil kom han efter med yxa.

Det var i maj i år som händelsen ägde rum i ett bostadskvarter på Värmdö.

En kontrovers uppstod i mellan en man och hans mamma. När mannen blev aggressiv tog kvinnan sin tillflykt till bilen som stod parkerad vid den bostad de befann sig i.

Då följde mannen efter med en yxa i handen. Medan hans mor befann sig i förarsätet slog han yxan mot fönstret med två slag så att det krossades. Kvinnan fick ducka och kasta sig mot passagerarsätet för att inte träffas.

Kvinnan gasade med bilen för att undkomma yxan men körde då ned i ett dike. Hon kunde till slut ta sig ut och springa till grannhuset för att söka skydd.

Enligt domen i Nacka tingsrätt, där mannen nu döms för försök till grov misshandel, handlade konflikten om droger. Mannen ska ha varit påverkad av en psykisk störning den aktuella dagen.

Han har berättat att hans syfte med att använda yxan endast varit att ta sig in i bilen, inte att skada mamman. Men även om han inte ville göra henne illa, bör han trots sitt psykiska tillstånd ha insett risken för att det skulle bli så, resonerar tingsrätten som i domen kommer fram till att mannen har haft uppsåt till gärningen.

När två polismän skulle ingripa mot mannen efter attacken var han fortsatt aggressiv och hotade poliserna. Han döms därför även för hot mot tjänsteman och våldsamt motstånd.

Mannen får rättspsykiatrisk vård.