ANNONS

S går till hårt angrepp mot Väsbyalliansens budget

Mathias Bohman (S) är riktar skarp kritik mot den annonserade skattesänkning.
Mathias Bohman (S) är riktar skarp kritik mot den annonserade skattesänkning.
Oppositionsrådet Mathias Bohman (S) är starkt kritisk till Väsbyalliansens budget. Han menar att det nya styrets skattesänkning slår särskilt hårt mot barn och ungdomar.
– Inte i mina värsta mardrömmar fanns den här typen av Moderatbudget, säger han.
ANNONS

Socialdemokraterna går nu till hårt angrepp mot Väsbyalliansens budgetförslag. Oppositionsrådet Mathias Bohman (S) kallar det nya minoritetsstyrets besparingar för orimliga och säger att de saknar verklighetsuppfattning.

– Inte i mina värsta mardrömmar fanns den här typen av Moderatbudget. Jag träffar Väsbybor som är i chock. De tror inte sina öron när Moderaterna till och med skär ned på städningen, säger Mathias Bohman.

Besparingar på 37 miljoner kronor 2019

Väsbyalliansen satsar bland annat 32,5 miljoner kronor på att öka tryggheten i kommunen, men annonserade vid budgetpresentationen i förra veckan även besparingar på drygt 37 miljoner kronor för 2019 och cirka 60 miljoner kronor för 2020 och året därpå. Samtidigt vill minoritetsstyret sänka skatten med tio öre.

Mathias Bohman är särskilt kritisk till den aviserade skattesänkningen, som han menar finansieras med nedskärningar på bland annat förebyggande verksamheter för barn och ungdomar.

– Hastiga nedskärningar på biblioteket, öppna förskolan, kulturskolan och familje- och skolservice och familjecentralen är allvarliga av två skäl. Dels äventyras medarbetarnas arbetsmiljö, dels riskerar kommunen att förlora kraft och kunnande i det viktiga förebyggande arbetet genom att fantastiska medarbetare säger upp sig, säger Mathias Bohman.

”En situation som han är upphovsman till”

Kommunstyrelsens ordförande, Oskar Weinmar (M), säger att Väsbyalliansen ärvt en kommunal ekonomi som under den rödgröna mandatperioden inte gått ihop utan engångsintäkter.

– Jag tycker att Mathias Bohman med fördel kan vara återhållsam med invektiven, när vi har varit tvungna att hantera en situation som han är upphovsman till, säger Oskar Weinmar.

Vill minska skuldsättningen

För att minska skuldsättningen och klara det årliga sparandet har Väsbyalliansen fått göra omprioriteringar och andra bedömningar än den tidigare majoriteten, berättar Oskar Weinmar.

– För att kunna åstadkomma de trygghetssatsningar som Väsbyborna länge har efterfrågat måste vissa saker stå tillbaka. Vissa delar hanterar vi på andra sätt, som att vi tillsätter funktionen socialpedagog som till viss del berör samma arbete som familje- och skolservice. Andra delar tänker vi kan digitaliseras eller effektiviseras, som exempelvis bibliotekets verksamhet.

ANNONS

Den 3 december tar kommunstyrelsen beslut om budgeten. Den 17 december rär det votering i kommunfullmäktige.

ANNONS
Mitt i:s nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev!

Få de bästa lokala nyheterna från Mitt i Upplands Väsby direkt i din inkorg.

Här kan du anmäla dig till fler nyhetsbrev.

Något gick fel. Vänligen prova igen!

Tack! Vi har skickat en bekräftelse till din inkorg.