En person anhållen för blodigt gängöverfall

Mattias Tillberg, kommunpolis. arbetar för att Österåkersborna ska känna sig trygga.
Mattias Tillberg, kommunpolis. arbetar för att Österåkersborna ska känna sig trygga.
Efter överfallet flydde ungdomarna in i Åkersberga centrum för att få hjälp.
Efter överfallet flydde ungdomarna in i Åkersberga centrum för att få hjälp.
En person har anhållits i sin utevaro, misstänkt för mordförsök i samband med gårdagens gängöverfall i Åkersberga. Polisen förstärker nu i Österåker eftersom det varit oroligt där under en längre tid.

Bilden av vad som hände igår kväll när tre ungdomar överfölls i centrala Åkersberga börjar nu klarna. Enligt polisen inträffade överfallet vid 21.20-tiden. En bli kom körande norrifrån på Skolvägen. I höjd med Åkersberga centrum uppfattade vittnen att minst ett skott avlossades från bilen och 3-4 mörkklädda personer hoppade ur och överföll de tre ungdomarna.

– De sprang på de tre som var på väg ut ur centrum och angrep dem med pepparsprej och knivhugg, säger Christer Sandström, presstalesman på polisen i Roslagen.

Personal på ICA stoppade blodflöde

Efter överfallet hoppade gärningsmännen in i bilen och flydde, medan de överfallna drog sig in i centrum och sökte hjälp. Den enda butik som var öppen var ICA Kvantum där personal hjälpte till att plåstra om de skadade.

– Det var någon som blödde, men jag vet inte om det berodde på handgemäng eller kniv, men det var blod som stoppades, säger Rasmus Schaffert på ICA Kvantum.

– Jag tror att det var två personer som togs om hand. Det var de skadade själva som kom in och bad om omplåstring. De var äldre tonåringar – men för unga för att vara ute så sent.

Enligt honom har det varit oroligt en längre tid i Åkersberga, med många ungdomar som drivit runt i centrum:

– Det har varit lite som en tickande bomb.

Oroligt i centrum en längre tid

Bilden bekräftas av polisen:

– Ja, vi har haft lite oro kring vissa individer som rört sig i centrum, därför har väktare och polis jobbat med ökad närvaro. Vi haft ökad närvaro i ett antal veckor, säger Mattias Tillberg, kommunpolis i Österåker.

Efter gårdagens överfall kommer polisen att förstärka ytterligare i Åkersberga.

– Ja , vi vet att det har varit oroligheter bland ungdomar  i Åkersberga under en tid. Idag och ikväll kommer det att finnas polispatruller som ska vara ute och kommunen kommer också att mobilisera, säger Christer Sandström.

Om överfallet har koppling till de kriminella grupperingar som finns i Åkersberga är enligt polisen för tidigt att säga. De har tidigare bekämpat varandra återkommande, med droghandel och hämnd som motiv.

– Det var det här jag varnade för redan i somras, säger en källa med god insyn, som menar att kommunen gjort för lite för att stoppa nyrekryteringen till gängen.

Skrämda Åkersbergabor

Bland vanliga Åkersbergabor som Mitt i talat med är man oroad över utvecklingen:

– Det är hemskt, säger en kvinna som bor vid Storängstorget.

– Jag hörde helikoptern över husen och sa till min dotter: ”jag får flytta härifrån, det blir bara värre och värre”.

– Jag vågar inte gå ut med min hund själv på kvällen numera. Jag tycker det är väldigt obehagligt. Det var ju en skjutning i Smedby också.

Av de tre som överfölls blev två knivskurna och alla tre utsattes enligt polisen för pepparsprej. På torsdagen vårdades fortfarande två av dem på sjukhus, men skadorna beskrivs inte som allvarliga.

Polisen är tacksam för alla tips som leder till att överfallet klaras upp

– Jag ser också gärna att man som förälder ser efter var ens barn är på kvällen. Det jag fokuserar på är att få tryggheten tillbaka till Åkersberga, säger kommunpolis Mattias Tillberg .

 

LÄS MER

Polisens teori: Gängbråk bakom nattens dåd

Kommunen erbjuder stöd efter gängöverfallet

Fakta

Gängens blodiga uppgörelser

2007: 36-åring skalperas och får handen krossad utanför Hackstaskolan i Åkersberga.

2010: Tre män i 25- till 30-årsåldern skadas då de utsätts för skottlossning nära McDonalds i Hägernäs.

Samma år utsattes även en gängmedlem för beskjutning i sin lägenhet på Norrgårdsvägen.

2011: Två män skottskadas och en man skjuts till döds av gärningsmän på en moped i centrala Åkersberga.

2013: Två män misshandlas av män med basebollträ, yxa och pistol och får bilen sönderslagen mitt på dagen i centrala Åkersberga.

2014: Bilbomb på Norrgårdsvägen. En man skadad.

2016: En gängmedlem från Åkersberga skjuts i benet på Gärdet i Stockholm

Februari 2017: Man skjuts med flera skott i Vallentuna och en dag senare skjuts två män i Upplands Väsby, bägge händelserna tros ha koppling till gängen i Åkersberga respektive Åkersberga-Vallentuna.